NOS NieuwsAangepast

Mysterie in Zwitserland: wie verstopt de wc's met eurobiljetten?

De politie in Genève is al tijden bezig met een wc-mysterie: wie verstopte een aantal toiletten in de stad met bankbiljetten en waarom?

Werknemers van de bank UBS ontdekten aan het begin van de zomer dat hun toiletten niet meer doorspoelden. Na onderzoek bleek dat bankbiljetten, de meeste met een schaar doormidden geknipt, de boel blokkeerden. Dat bleek rond dezelfde tijd ook het geval in drie restaurants in de Zwitserse stad, meldt de krant La Tribune de Genève.

Volgens de krant werd de eerste verstopping door bankbiljetten met een hoge waarde gemeld in de kluisafdeling van een filiaal van UBS in de financiële wijk in Genève. De bank wil dit niet bevestigen. Bij drie bistro's in de buurt werden een paar dagen later biljetten van 500 euro gevonden in de toiletten.

Het nog niet duidelijk wie heeft geprobeerd het geld weg te spoelen. Wel heeft een advocaat namens onbekenden de restaurants een schadevergoeding aangeboden. Die hebben daarop hun aangifte ingetrokken. Volgens La Tribune de Genève zijn de daders twee Spaanse vrouwen.

Herkomst nog onduidelijk

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de herkomst van de biljetten, om te zien of daar iets mee aan de hand is. Een woordvoerder voegde eraan toe dat het verstopt laten raken van wc's geen misdaad is.

De Europese Centrale Bank heeft vorig jaar besloten dat biljetten van 500 euro uit de roulatie worden genomen, omdat ze vaak worden gebruikt bij witwaspraktijken.

'Geef het aan bedelaars'

Het OM heeft het geld in het kader van het onderzoek in beslag genomen. Het is nog niet duidelijk wat ermee gebeurt.

De eigenaar van een van de restaurants heeft voorgesteld dat de gemeente het geld verdeelt onder de bedelaars in de stad. "Daarvan zijn er zoveel in de straten van Genève", klaagt hij in de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl