Het 500-eurobiljet is het duurste briefje in de EU ANP

Het afschaffen van het biljet van 500 euro kost in het gunstigste geval meer dan een half miljard euro. Dat hebben specialisten van verschillende banken gezegd, volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Er circuleren nu zo'n 600 miljoen briefjes van 500 euro die dan allemaal vervangen zouden moeten worden. Dat betekent dat er miljarden biljetten van 100 en 200 euro bijgedrukt moeten worden. Die drukkosten alleen al zijn minimaal een half miljard euro volgens de Duitse krant.

De roep om het 500-eurobiljet af te schaffen, wordt steeds luider. De briefjes worden veel gebruikt door de onderwereld. 

Terreur

De EU-ministers van Financiën riepen de Europese Commissie daarom eerder dit jaar op te onderzoeken of het biljet uit de omloop genomen moet worden. Hierdoor zou het moeilijker moeten worden voor terroristen om financiering te krijgen.

500-eurobiljetten zijn goed voor ongeveer 30 procent van de totale waarde van alle eurobiljetten. Volgens de Europese Centrale Bank is het biljet handig als burgers grote bedragen in contanten willen houden. De biljetten "dienen voornamelijk als oppotmiddel, maar ook voor het betalen van dure artikelen". 

De Europese Centrale Bank beslist uiteindelijk wat er met het 500-eurobiljet gedaan moet worden.

STER reclame