Het 500-eurobiljet ANP

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, maakt vandaag de datum bekend waarop het biljet van 500 euro zal worden afgeschaft, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. De afschaffing komt niet als een verrassing; er wordt al langer nagedacht over het laten verdwijnen van het biljet.

Het zal in de overgangsfase voorlopig wel een wettig betaalmiddel blijven en ook bij alle banken ingewisseld kunnen worden, maar er zullen geen nieuwe biljetten meer in omloop worden gebracht.

Draghi noemt het biljet "een instrument voor illegale activiteiten", maar Duitsland betwijfelt of het afschaffen ervan het probleem oplost. Dat land is niet zonder meer voor het afschaffen van het biljet.

Populair bij criminelen

Het biljet wordt door de gewone consument zelden gebruikt, maar is zeer populair in het criminele circuit. Een miljoen euro in coupures van 500 past makkelijk in een klein koffertje. 

Het biljet is een van de waardevolste ter wereld. Eerder schafte Canada het biljet van 1000 dollar al af omdat ook dat te populair was geworden in de criminele wereld.

De Europese Centrale Bank heeft berekend dat het afschaffen van het biljet minimaal een half miljard euro gaat kosten.

STER reclame