Accountant KPMG onder vuur in Zuid-Afrika
Accountantskantoor KPMG ligt onder vuur in Zuid-Afrika. De belastingdienst in dat land zegt reputatieschade te hebben geleden door toedoen van het kantoor en politici willen het bedrijf ondervragen. Zuid-Afrikaanse topfunctionarissen van KPMG zijn de laan uit gestuurd.
De zaak draait rond een onderzoek dat KPMG uitvoerde naar het handelen van oud-minister Gordhan van Financiën toen die directeur was van de belastingdienst SARS. De conclusie was onder meer dat hij een "spionage-eenheid" had opgezet. Deze week trok KPMG het rapport echter in. Naar eigen zeggen had het bedrijf fouten in het onderzoek gemaakt.
De huidige SARS-directeur Moyane is niet blij met het intrekken van het rapport. Dat is volgens hem gebeurd zonder dat zijn dienst is geraadpleegd. Moyane houdt vol dat er wel bewijs is van een "schurken-eenheid" binnen de Zuid-Afrikaanse belastingdienst.
Heksenjacht
De belastingdienst wil het accountantskantoor nu aanklagen. Moyane vreest dat het publiek zijn dienst niet meer kan vertrouwen vanwege het gedoe met de rapporten. KPMG zou moedwillig proberen om de SARS betrokken te laten lijken bij een heksenjacht.
Ook zegt de directeur dat de politiek moet ingrijpen. Dat lijkt nu te gebeuren: de voorzitter van een belastingcomité van het Zuid-Afrikaanse parlement heeft een hoorzitting aangekondigd.
Opspraak
Vrijdag kwam KPMG ook al in opspraak in Zuid-Afrika, toen over banden die het bedrijf heeft met de drie Indiase broers Gupta, die weer nauwe banden hebben met president Zuma. Ze worden ervan beschuldigd die invloed te hebben gebruikt voor het verkrijgen van lucratieve overheidscontracten. Ook beïnvloedden ze de benoeming van bewindslieden in het land.
KPMG heeft nu zelf onderzoek uitgevoerd naar de samenwerking van het bedrijf met de Gupta's. Daaruit kwam niets strafbaars naar voren, maar wel voldeed de samenwerking niet aan de interne standaarden die het bedrijf zichzelf oplegt. In Zuid-Afrika wordt nu opgeroepen om de banden met KPMG te verbreken. KPMG heeft aangekondigd alle opbrengsten van hun werk voor de familie Gupta te doneren aan maatschappelijke organisaties.
De broers Gupta kwamen begin jaren 90 naar Zuid-Afrika. Ze bouwden daar aan een conglomeraat aan bedrijven in bijvoorbeeld de mijnbouw, de ict-sector en de media. De zoon van president Zuma was een tijd directeur van een van die bedrijven.