Twaalf jaar is ze al aan de macht en een week voor de Duitse verkiezingen ziet het ernaar uit dat ze dat ook de komende vier jaar blijft. Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, hoort bij de machtigen der aarde. Maar wie is zij eigenlijk en hoe komt het dat de Duitsers haar maar niet zat worden? In drie colleges geeft correspondent Jeroen Wollaars antwoord op deze vragen en probeert zo het mysterie Merkel te ontrafelen.

Wie is zij?

Merkels bijnaam in Duitsland is Mutti, maar eigenlijk is dat bijzonder voor een vrouw over wie we zo weinig weten. Merkel schermt haar privéleven af, maar toch schemert in haar regeerstijl haar levensloop door.

Wie is Merkel?

Is ze onverslaanbaar, unkaputtbar?

Ze is al zo lang bondskanselier, dat je zelfs een generatie-Merkel hebt: jongeren die eigenlijk niet anders weten dan dat Merkel bondskanselier is. En ook bij deze verkiezingen lijkt geen enkele andere kandidaat zoveel stemmen te kunnen trekken als zij. Vandaar ook de vraag: is ze soms unkaputtbar?

Is Merkel unkaputtbar?

Wat als ze er niet was geweest?

Een denkoefening. Hoe zou de wereld eruit hebben gezien als Merkel niet de afgelopen twaalf jaar het machtigste land in Europa bestierde?

Wat als Merkel er niet was geweest?

STER reclame