NOS Nieuws

Dekker: verbetercultuur slaat aan in onderwijs

Meer uitdagingen voor excellente leerlingen, en minder zwakke scholen: de verbetercultuur is langzaam maar zeker in het onderwijs aangeslagen. Dat zegt demissionair staatssecretaris Dekker vandaag in een gesprek in Met het Oog op Morgen.

Volgens de staatssecretaris voelen meer scholen zich uitgedaagd om leerlingen te helpen, zijn er minder leerlingen die zich vervelen en is het aantal zwakke en zeer zwakke scholen de afgelopen vijf jaar gehalveerd. Tegelijkertijd verdubbelde het aantal excellente scholen.

"De cultuur van verbetering, uitdaging en ambitie slaat langzaam maar zeker aan in het onderwijs" zegt Dekker in een gesprek met Wilma Borgman en Max van Weezel in Het Oog.

Al snel na zijn aantreden als staatssecretaris zei Dekker dat scholen niet alleen maar de hand op konden houden maar ook zelf moesten werken aan de 'zesjescultuur'. Tussen het onderwijsveld en de staatssecretaris kwam het sindsdien regelmatig tot botsingen.

Zo bood hij in juni nog excuses aan voor uitspraken in een Kamerdebat waarin hij zei dat "een klas vol pubers zwaarder is dan eentje met basisschoolleerlingen". Tegenover een zaal met schoolbestuurders, leraren en schoolleiders erkende hij dat hij dat beter anders had kunnen zeggen.

Eerder zegde PO in actie het vertrouwen op in Dekker omdat hij volgens de onderwijsgroep te weinig doet aan de grote problemen op scholen, zoals het groeiende lerarentekort en de hoge werkdruk.

Volgens Dekker zijn minachting en miskenning van het primair onderwijs "nooit de bedoeling geweest".

Klaas en Jeanine zijn ook heel goede collega's die vind ik zelf ook heel goed

Sander Dekker over het kroonprins af zijn

Ook op andere terreinen had Dekker het soms moeilijk. De verplichte rekentoets kwam er niet. "Dat kost meer tijd dan ik zou willen." Zijn plannen voor een heel andere mediawet moest hij meermalen bijstellen. Grote 'uithuil-sessies' leverde dat volgens Dekker niet op. Hij stelt dat de wet er wel gekomen is en dat de basis, meer kerntaken voor de omroepen en meer ruimte voor producenten van buiten, nog overeind staat.

Terugkijkend op het proces erkent hij wel dat hij de omroepen "meer had moeten meenemen in de plannen".

Ook het presenteren van de plannen op het oude schip van radiopiraat Veronica zou Dekker nu wellicht anders doen. Tijdens het hele proces heeft hij wel gemerkt "hoe innig de relaties tussen oude traditionele omroepverenigingen en sommige politieke partijen zijn", daarmee doelend op het verzet van onder andere het CDA.

Kroonprins af

Dekker blijft in elk geval de komende jaren Kamerlid, maar is er wellicht plaats voor hem in het nieuwe kabinet?

Wat hem betreft is dat een optie, maar of het er ook van komt? "Daar gaan Rutte en anderen mensen over."

En de 'kroonprins'-positie die hij bij de start van het kabinet leek te hebben, toen hij nog genoemd werd als mogelijke opvolger van Rutte? Na vijf jaar staatssecretarisschap liggen de zaken iets anders.

"Van die vloek ben ik af", concludeert Dekker. "Als je de hemel in wordt geprezen als het grote talent is dat vaak iets waar je niet aan kunt voldoen." En "Klaas (Dijkhoff) en Jeanine (Hennis) zijn ook heel goede collega's, die vind ik ook heel goed".

Het hele gesprek met staatssecretaris Dekker is zaterdagavond te horen in het programma Met het Oog op Morgen (van 23.00 tot 0.00 op NPO Radio 1)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl