Een excellente school geeft bijvoorbeeld extra aandacht aan hoogbegaafde kinderen
NOS NieuwsAangepast

Recordaantal scholen is 'excellent'

Nederland is vanaf vandaag 54 nieuwe excellente scholen rijker. Daarmee komt het aantal scholen met dit predicaat op 184 en dat is een record.

Een excellente school is een school die uitblinkt, bijvoorbeeld omdat het onderwijs goed aansluit op de situatie in de buurt of op de talenten en behoeften van een leerling. Ook een inspirerende manier van lesgeven door docenten kan een school het predicaat 'excellent' opleveren, wat drie jaar geldig is. Een onafhankelijke jury beoordeelt of een school de erkenning verdient.

Scholen moeten zich aanmelden om aanmerking te komen voor het keurmerk. Vorig jaar waren er 97 aanmeldingen, daarvan hebben 43 scholen het predicaat misgelopen.

Sinds de uitreiking van het eerste predicaat in 2012 is het aantal excellente scholen behoorlijk gegroeid. In het primaire onderwijs steeg het aantal scholen van 31 naar 69 en in het voortgezet onderwijs zelfs van 22 naar 93 scholen.

Binnen het voortgezet onderwijs hebben 34 vmbo-afdelingen het stempel 'excellent'. Het speciaal onderwijs kent 22 excellente scholen, de havo 22 en vwo 24 scholen. In het praktijkonderwijs mogen dertien scholen zich excellent noemen.

'Prachtige ontwikkeling'

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs is blij met de groei. "Scholen weten steeds vaker het onderwijs op een hoger niveau te brengen. Dat is een prachtige ontwikkeling." Dekker zou het liefst zien dat nog veel meer scholen gaan voor het predicaat. "We moeten geen genoegen nemen met voldoende. We moeten gaan voor excellent."

Bekijk hier de kaart met alle nieuwe excellente scholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl