Begin van de campagne in Catalonië, gisteren in de arena in Tarragona AFP

Catalonië heeft koning Felipe gevraagd te bemiddelen in het conflict met de Spaanse regering over het referendum over de afscheiding van Spanje. De Catalaanse president Puigdemont en burgemeester Colau van Barcelona hebben de koning in een brief gevraagd om een open dialoog met de regering zonder voorwaarden vooraf. Premier Rajoy heeft een afschrift van de brief gekregen.

Puigdemont en Colau stellen dat ze slechts willen luisteren naar de wil van het volk. Lijnrecht daar tegenover staat Rajoy, die met steun van de socialistische partij op de grondwet wijst, waarin staat dat de Spaanse staat ondeelbaar is.

Koning Felipe prees woensdag op een bijeenkomst in Madrid de Spaanse democratie en de sociale harmonie in het land, waarbij hij zei dat de grondwet ervoor zal zorgen dat die harmonie in stand blijft.

Geld

De Spaanse regering heeft vandaag zijn greep op de geldstroom in Catalonië vergroot. De maatregel moet volgens minister van Financiën Montoro voorkomen "dat de Catalanen ook maar één euro uitgeven aan de financiering van een illegaal referendum". Catalonië is nu een autonome regio in Spanje.

Spanje neemt ook de financiering over van vitale diensten in Catalonië. De Catalanen krijgen 48 uur om in te stemmen met de maatregelen van de centrale regering.

Hard tegen hard

De bedoeling van de separatisten is om tot een overeenkomst te komen over de stemming op 1 oktober. Burgemeester Ada Colau zei gisteren in een interview dat er een politieke oplossing voor het conflict moet komen. Ze vindt dat Rajoy zich niet aan een dialoog kan onttrekken.

De campagne voor het referendum is gisteren begonnen. Puigdemont vroeg zich op een manifestatie in Tarragona af of iemand nog werkelijk gelooft dat het referendum niet zal doorgaan. Daarop scandeerden zijn toehoorders "wij zullen stemmen, wij zullen stemmen".

In het conflict tussen de regering in Madrid en de Catalanen gaat het hard tegen hard. Rajoy heeft steeds gezegd dat hij onder geen enkele voorwaarde zal toestaan dat het referendum doorgaat. Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft de druk opgevoerd met de dreiging dat burgemeesters in Catalonië die voor het referendum zijn en zich niet melden voor verhoor, gearresteerd zullen worden.

STER reclame