
Akkoord VVD, CDA, D66 en CU over bed-bad-brood
De formerende partijen VVD, CDA, D66 en CU zijn het eens over een nieuwe bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers.
De nieuwe regeling heeft meer kans van slagen dan de poging van het huidige kabinet omdat de gemeenten, die deze plannen grotendeels zelf hebben aangedragen, nu willen meewerken.
Acht locaties
De plannen houden in dat er acht opvanglocaties verspreid over Nederland komen waar gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers naartoe kunnen sturen.
Het beleid op de acht locaties is gericht op terugkeer binnen twee maanden nadat de vreemdeling is afgewezen voor een verblijfsvergunning.
In oude plannen zouden gemeenten boetes krijgen van de Rijksoverheid als zij toch zelf opvanglocaties zouden starten. In dit akkoord mogen ze zelf bepalen wat voor hun gemeente het beste is.
De verwachting is echter dat de acht locaties voldoende zijn en dat gemeenten niet onnodig extra geld aan eigen opvang gaan besteden.
Niet afgesloten
Politiek verslaggever Ron Fresen: "De vier partijen zijn het hier eerder in het proces al over eens geworden, maar het hoofdstuk migratie is daarmee niet afgesloten. Op de agenda staan nog het kinderpardon en de opvang van vluchtelingen."
Dat laatste onderwerp gaat over de hervestiging van vluchtelingen. Nederland nodigt volgens internationale afspraken elk jaar vijfhonderd vluchtelingen uit die bijvoorbeeld in een ander land in een tentenkamp wonen, om zich in Nederland te vestigen. Op tafel ligt of dat er meer moeten worden.
Kinderpardon
En dan het kinderpardon. D66 en ChristenUnie willen een ruimere regeling voor kinderen zonder verblijfsvergunning die door jarenlange procedures lang in Nederland wonen. VVD en CDA willen juist dat niet nog meer uitgeprocedeerde ouders hun kinderen hier houden in de hoop dat ze mogen blijven.
"Principiële verschillen die aan het eind van de formatie nog op tafel komen", zegt Fresen. "En er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is. Maar niemand verwacht dat de vier partijen, in het zicht van de haven, de formatie op deze onderwerpen laten stuklopen."
Premier Johnson: Britse variant coronavirus mogelijk dodelijker
De Britse premier benadrukt wel dat het beeld nog niet volledig is en dat er nog meer onderzoek nodig is.
Levenslang en toch op vrije voeten; minister zit met gratie verlenen in zijn maag
Minister Dekker wil bekijken of hij wel de aangewezen persoon is om te beslissen over gratie voor levenslang gestraften.
Rutte: 'klein wondertje' als basisscholen vóór 8 februari open kunnen
Het heropenen van de basisscholen staat boven aan de kabinetslijst van versoepelingen. Maar dat zal nog niet snel gebeuren, blijkt uit de woorden van de premier.