Koning Willem-Alexander en minister Plasterk tijdens hun bezoek aan Sint-Maarten
NOS NieuwsAangepast

Koning op Sint-Maarten: dit gaat alle verbeelding te boven

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk van Koninkrijksrelaties zijn geschokt door de omvang van de schade op Sint-Maarten. "Dit gaat alle verbeelding te boven", sprak de koning bij zijn bezoek aan het eiland. "Overal waar je kijkt zie je vernieling, zie je ontreddering."

De schade op het eiland is enorm. Zo'n 70 procent van de huizen is zwaar beschadigd of deels ingestort. Er zijn mensen die helemaal niks meer hebben. Geen dak boven hun hoofd, geen kleding meer.

Koning Willem-Alexander: "Vanuit het vliegtuig zag ik al: ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Ik heb behoorlijk wat natuurgeweld en oorlogsgeweld gezien in mijn leven, maar dit heb ik nog nooit gezien."

Toch lijkt de bevolking niet bij de pakken neer te zitten, zegt de koning. "Je ziet dat mensen hard bezig zijn alles op te ruimen. Die zeggen: we staan samen, schouder aan schouder gaan we het eiland weer opbouwen. Er is geloof in de toekomst."

Koning Willem-Alexander bezoekt getroffen Sint-Maarten

De koning werd rondgeleid en door hulpverleners bijgepraat. Ook sprak hij zelf met de eilandbewoners. "Het is heel nuttig geweest om zelf te zien hoe verschrikkelijk deze storm heeft huisgehouden. En om op deze manier ook de bevolking van Sint-Maarten en de gouverneur en de minister president te laten zien dat we als Koninkrijk samen hier staan. Dat we dit samen gaan oplossen."

Zeker is dat de wederopbouw veel geld gaat kosten. De beide andere Bovenwindse eilanden, Saba en Sint-Eustatius, hebben minder te lijden gehad. De koning en minister Plasterk gaan daar vandaag kijken. Vanavond vliegen ze terug naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl