Evacués gaan op Sint-Maarten aan boord van een C-130 Hercules, die hen naar Curaçao brengt
NOS NieuwsAangepast

Evacués uit Sint-Maarten terug in Nederland

Ruim honderd Nederlanders die zijn geëvacueerd uit Sint-Maarten, zijn rond 15.00 uur vanmiddag aangekomen op de vliegbasis Eindhoven. Ze vlogen mee in de KDC-10 van de Koninkijke Luchtmacht, die hen van Curaçao naar Nederland bracht.

Aan boord waren patiënten, toeristen en familieleden van militairen op Sint-Maarten. Ze konden van het grotendeels verwoeste eiland vertrekken "na een niet-eenvoudige selectie", aldus Defensie. Met een C-130 Hercules werden ze van Sint-Maarten naar Curaçao gebracht, vanwaar een groot deel van hen kon doorreizen naar Nederland.

'Het is alsof daar een atoombom is gevallen'

De luchthaven op Sint-Maarten is deels verwoest door orkaan Irma, maar kan wel door militaire toestellen worden gebruikt. Die brengen vanaf Curaçao hulpgoederen naar het eiland en nemen evacués mee terug. Amerikaanse vliegtuigen haalden eerder al toeristen weg van Sint-Maarten.

Vanuit Eindhoven vertrok vanmiddag een C-17-toestel van Defensie met een team van USAR.NL. Dat bestaat uit 59 reddingswerkers, verpleegkundigen, artsen, bouwkundigen en ondersteunende medewerkers. Zij zullen noodhulp verlenen op Sint-Maarten.

Daarnaast zijn er al ruim 500 Nederlandse militairen op het eiland, die helpen de orde te handhaven en plunderingen tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl