Minister Plasterk en koning Willem-Alexander bij marinebasis Parera op Curaçao
NOS NieuwsAangepast

Koning Willem-Alexander en Plasterk ook naar Saba en Sint-Eustatius

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk vliegen morgen naar de getroffen eilanden Sint-Eustatius en Saba. Ze reizen door na hun bezoek aan Sint-Maarten vandaag, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt.

Op Sint-Maarten brengen de koning en de minister een bezoek aan het ziekenhuis en een school waar de noodhulp op het eiland wordt gecoördineerd. Ze worden op de luchthaven van het eiland ontvangen door gouverneur Eugene Holiday en minister-president William Marlin.

Dinsdagavond vliegen ze vanaf Curaçao terug naar Amsterdam.

Uitzichtpunt

In Philipsburg zullen ze in het Sint Maarten Medical Centre spreken met de medische staf en de medisch directeur. Op basisschool Asha Stevens hebben Willem-Alexander en Plasterk een ontmoeting met de minister van Justitie en vertegenwoordigers van de politie van Sint-Maarten en Curaçao.

Tijdens een rondrit zal worden gestopt bij uitzichtpunt Point Blanche, op de zuidoostelijke punt van het eiland. Hier is goed zicht op de situatie in de haven. Ook bekijkt het gezelschap de staat van een watertank.

Evacués

Een eerste toestel met evacués uit Sint-Maarten is onderweg naar Nederland. Met een KDC-10 van de luchtmacht vliegen ongeveer honderd evacués nu naar Eindhoven. Zij waren eerder al naar Curaçao gebracht.

Vanuit Nederland vertrekt vanmiddag een team van USAR.NL. Dat 59 personen tellende team, bestaande uit reddingspersoneel, verpleegkundigen, artsen, bouwkundigen en ondersteunend personeel, zal vooral noodhulp verlenen. Eerder werd USAR.NL ingezet na de aardbevingen in Marokko, Pakistan, Haïti en Nepal.

Vanmiddag wordt op nog grotere schaal dan de afgelopen dagen voedsel en water gebracht op locaties op Sint-Maarten. Ook komen er vandaag en de komende dagen meer militairen aan op het eiland. Uiteindelijk moeten dat er 550 zijn.

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk van Koninkrijksrelaties zijn gisteravond aangekomen op Curaçao en gaan vandaag ook naar Sint-Maarten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl