De koning bezoekt de weerdienst van Curaçao
NOS NieuwsAangepast

Koning Willem-Alexander vandaag naar Sint-Maarten: 'vertrouw op de hulp'

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk van Koninkrijksrelaties gaan vandaag naar Sint-Maarten. Dat heeft de minister laten weten vanuit Curaçao. Plasterk en de koning kwamen daar gisteravond aan en bezochten onder meer het ziekenhuis met slachtoffers en patiënten die zijn geëvacueerd uit Sint-Maarten.

"Ik ben hier eerst om uit te zoeken wat er is gebeurd tot nu toe, wat de coördinatie vanuit Curaçao heeft betekend", zei de koning tegen de media op het eiland. "De enige boodschap die ik op dit moment heb is: we beseffen wat u is overkomen en doen zo goed mogelijk onze best om iedereen te helpen die hulp nodig heeft. Vertrouw op de hulp."

Willem-Alexander vandaag van Curaçao naar Sint-Maarten

Op Sint-Maarten zal de koning een school bezoeken waar mensen zijn opgevangen. Ook zal hij zich er bezighouden met de drinkwatervoorziening op het eiland.

Een bezoek aan Sint-Eustatius en Saba staat vooralsnog niet op de agenda van Willem-Alexander en Plasterk. Dinsdagavond vliegen ze vanuit Curaçao terug naar Amsterdam.

 • ANP
  De koning bij een briefing van Defensie
 • ANP
  Samen met brigade-generaal De Vin liet hij zich bijpraten
 • ANP
  Bij de meteorologische dienst liet hij zich bijpraten over Irma
 • ANP
  De Vin leidt de hulporganisatie voor Sint-Maarten
 • ANP
  Miniter Plasterk van Koninkrijksrelaties was meegereisd
 • ANP
  De koning stond ook de pers te woord

De koning en de minister namen op Curaçao ook een kijkje in het commandocentrum van Defensie, dat de hulp aan Sint-Maarten coördineert. Tevens bezochten ze de meteorologische dienst van het eiland. Premier Rhuggenaath begeleidde het bezoek.

Minister Plasterk zei dat hij tevreden is over de inzet op Curaçao. "Ik ben onder de indruk van wat de mensen van Defensie en politie hebben gedaan."

De kritiek dat Nederland te weinig doet, wijst hij daarom van de hand. Hij benadrukt dat er al voor de orkaan honderd hulpverleners ter plekke waren. "Maar wat er dan allemaal mogelijk is in de uitvoering, dat is vers twee. Er is nog steeds gebrekkige communicatie, er is feitelijk geen functioneren openbaar bestuur."

Vandaag wordt op nog grotere schaal voedsel en water gebracht op verschillende locaties op Sint-Maarten. Inwoners van het eiland zijn door patrouilles geïnformeerd op welke plekken dat zal zijn.

De evacuatie van mensen met een medische urgentie uit Sint-Maarten is afgerond. Daarna zijn familieleden van hulpverleners en uitgezonden personeel geëvacueerd. Inmiddels is ook begonnen aan de evacuatie van toeristen.

Om drinkwater uit zeewater te maken zijn er ontziltingsapparatuur en zuiveringstabletten onderweg naar Sint-Maarten. Ook komen nog meer militairen aan op het eiland de komende dagen. In totaal worden er 550 militairen naar het eiland gestuurd.

Begaanbaar

De wegen op Saba en Sint-Eustatius zijn weer begaanbaar gemaakt. De twee eilanden werden afgelopen woensdag getroffen door orkaan Irma. Het mobiele netwerk blijft volgens de Rijksdienst Caribisch Nederland zeer beperkt werken.

Op Saba is door defensie ook een nieuwe watervoorraad geleverd. Waarschijnlijk werkt de waterfabriek binnen enkele dagen weer. Er wordt gezocht naar aanvoerroutes om eten en drinken aan te leveren.

Op zowel Sint-Eustatius als Saba is het ziekenhuis open. Een aantal patiënten is overgebracht naar ziekenhuizen op Curaçao en Aruba. De zeehaven op Sint-Eustatius is nauwelijks beschadigd, en de luchthaven is in orde voor militair transport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl