liveblog
NOS NieuwsAangepast

Orkaan Irma raast over Florida, kracht neemt af

liveblog gesloten

Einde liveblog

Orkaan Irma is in kracht afgenomen naar categorie 1, met windsnelheden van 135 kilometer per uur. In Tampa komen mensen weer langzaam uit hun huizen. Ook de politie is weer op straat te zien. Meer dan 3 miljoen huishoudens zitten zonder stroom.

Een zorg is het water uit de baai bij Tampa en Saint Petersburg. Dat wordt na na het passeren van Irma hoog opgestuwd en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Inwoners worden daarom nog steeds geadviseerd uit de laaggelegen gebieden te blijven. Het oog van de orkaan trekt langzaam naar het noorden, landinwaarts richting Georgia. Eenmaal boven land zal Irma nog verder in kracht afnemen.

We beëindigen hierbij dit liveblog. Blijf het laatste nieuws over orkaan Irma volgen op NOS.nl.

Categorie 1

Orkaan Irma is afgezwakt naar categorie 1. Er worden maximale windsnelheden van zo'n 135 kilometer per uur gemeten.

Willem-Alexander vandaag van Curaçao naar Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander bezocht met minister Plasterk een ziekenhuis met slachtoffers en patiënten die zijn geëvacueerd uit Sint-Maarten.

Willem-Alexander vandaag van Curaçao naar Sint-Maarten

"Zeer zware windstoten"

Irma komt aan land in Florida. Correspondent Arjen van der Horst vertelt vanuit zijn hotel in Saint Petersburg, Florida.

Irma komt aan land in Florida

Inbraak en plunderingen in Miami

In Miami en omgeving zijn tot nu toe 28 mensen opgepakt voor inbraak en plunderingen, meldt de politie op Twitter. In de regio is nog een avondklok van kracht. Wie getuige is van plunderingen of andere criminele activiteiten, kan het beste 911 bellen. "Een melding doen via sociale media heeft geen zin", tweet de politie.

Van orkaan naar tropische storm

National Weather Service Miami laat via Twitter weten dat de waarschuwing voor een orkaan in het zuiden van Florida is veranderd in een waarschuwing voor een tropische storm.

3 miljoen mensen zonder stroom

Meer dan 3 miljoen mensen zitten zonder stroom. Ook het hotel waar correspondent Arjen van der Horst zit heeft vier uur geleden alle stroom verloren. "We zitten in het pikkedonker, er is alleen een noodgenerator aangegaan, maar die verlicht alleen de gangen."

Curaçao bidt, zamelt in en leeft mee met Sint-Maarten

Op Curaçao wordt meegeleefd met Sint-Maarten, dat voor een groot deel is verwoest door orkaan Irma. Verslaggever Mattijs van de Wiel is op het eiland en ziet hoe inzamelingsacties op gang komen. Luister hier naar reportage.

Voormalig presidenten van Amerika roepen op tot steun

Bijzonder gevaarlijke omstandigheden en avondklok

"De windsnelheden zijn nu tot zo'n 130 kilometer per uur, bijzonder gevaarlijk", zegt correspondent Arjen van der Horst vanuit Saint Petersburg in Florida in het NOS Radio 1 Journaal. "Het oog van de orkaan is nu aan de zuidkant van de baai, hij komt steeds dichterbij."

Daarom is er een avondklok ingesteld. "De burgemeester heeft gezegd: niemand mag meer de deur uit totdat deze storm voorbij is."

Fox News doet verslag vanuit Tampa

"Als dit het ergste is wat we gaan krijgen dan denk ik dat de burgemeester hier heel blij is"

American Airlines hervat maandag beperkt vluchten

Vliegtuigmaatschappij American Airlines hervat maandagavond, Nederlandse tijd, beperkt vluchten vanuit het internationale vliegveld in Miami. Volgens het bedrijf zal het nog dagen duren voordat de vluchtschema's weer normaal zijn.

Trump noemt Irma een groot monster

President Trump heeft vanuit Washington een verklaring gegeven over orkaan Irma. Hij zei dat de hulpdiensten goed samenwerken. Trump zei verder dat de baan van de orkaan goed in de gaten wordt gehouden. De president noemde orkaan Irma een groot monster.

​Dit is wat we tot nu toe weten over orkaan Irma in Florida:

- Meer dan drie miljoen huishoudens in Florida zonder stroom.

- Oog orkaan Irma net langs Fort Meyers in Florida getrokken.

- Waterstand in straten Naples stijgt snel.

- Orkaan Irma is afgezwakt tot categorie 2. Windsnelheden van 180 km/u.

- President Trump heeft de situatie in Florida uitgeroepen tot een grote ramp.

- Zo'n 70.000 mensen zijn opgevangen in schuilplaatsen tegen de storm.

Koning en minster vandaag naar Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk bezoeken vandaag Sint-Maarten. Dat heeft Plasterk laten weten vanuit Curaçao waar hij en de koning zondag aankwamen.

Trump verklaart situatie Florida tot grote ramp

President Trump heeft vanavond de situatie in Florida uitgeroepen tot een grote ramp. Daardoor kunnen bedrijven en particulieren bijvoorbeeld geld vragen voor tijdelijke huisvesting of reparaties aan huizen en gebouwen. De gouverneur van Florida Rick Scott had Trump daar om gevraagd.

Orkaan Irma in kracht afgenomen

Volgens The National Hurricane Center is orkaan Irma afgezwakt van categorie 3 naar 2.

Koning en Plasterk bij ziekenhuis Curaçao

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk zijn op bezoek bij een ziekenhuis op Curaçao. In het ziekenhuis liggen slachtoffers en patiënten uit Sint-Maarten.

Vliegveld Cuba verwoest

Volgens de staatskrant in Cuba is het internationale vliegveld Jardines del Rey verwoest door orkaan Irma. Op Twitter delen ze foto's van de luchthaven, die in puin ligt.

Orkaan trekt nu richting Tampa

Het oog van de orkaan is inmiddels langs Naples getrokken. De orkaan valt nog steeds in categorie 3 en gaat gepaard met hevige regenval. De maximale windsnelheden liggen rond de 195 kilometer per uur. Er is een waarschuwing voor overstromingen van kracht in het gebied rondom Naples.

De orkaan trekt nu richting de stad Tampa.

Er is een tornado-waarschuwing afgegeven voor de omgeving van Miami. Deze waarschuwing geldt ook voor het ruimtevaartcentrum Cape Canaveral.

Meer dan 2,5 miljoen huishoudens zitten inmiddels zonder stroom.

Oproep om bloeddonatie

De gouverneur van Florida Rick Scott roept mensen op die niet in de baan van orkaan Irma wonen om bloed te doneren.

'Het is echt een ramp aan het worden in heel korte tijd'

Vier dagen na orkaan Irma komen de eerste geëvacueerde toeristen op Curacao aan. Geschrokken, maar ook opgelucht. "Het is goed, we leven nog. Daar moeten we blij om zijn", zegt een vrouw, zichtbaar geëmotioneerd. "Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt."

Bekijk de beelden hier:

'Het is echt een ramp aan het worden in heel korte tijd'

Oog nu boven Naples

Het oog van orkaan Irma heeft nu echt het vasteland van Florida bereikt, bij Naples. De orkaan valt nog steeds in categorie 3, en bereikt windsnelheden van 200 kilometer per uur.

Het National Weather Center waarschuwt voor overstromingen en hoge golven die 4,5 meter hoog kunnen worden.

Straten Marco Island ondergelopen

Marco Island is hard geraakt door de orkaan, is te zien op beelden. De politie van het eiland deelt een foto waarop ondergelopen straten te zien zijn.

Speciale website voor 'geruchten-controle'

Het Amerikaanse bureau voor rampenbestrijding (FEMA) heeft een speciale website opgezet om geruchten over orkaan Irma uit de wereld te helpen.

Een aantal voorbeelden: op social media ging het gerucht rond dat er haaien in tornado's zaten. Dat was natuurlijk niet waar. Ook werd er verteld dat hotels speciaal plek moesten maken voor huisdieren van mensen die werden geëvacueerd: ook niet waar.

Geen vliegtuigen boven Florida

Er vliegt momenteel geen enkel vliegtuig boven Florida, is te zien op Flightradar.

2 miljoen geen stroom

Meer dan 2 miljoen huishoudens zitten nu zonder stroom in Florida. Het oog van orkaan Irma komt ieder moment aan land bij Naples.

Windsnelheden van 209 km per uur gemeten

Op Marco Island, een eiland op een aantal kilometer afstand van Naples, zijn windsnelheden van 209 kilometer per uur gemeten.

Oog bijna bij Naples

Het waterniveau in Naples is heel snel aan het stijgen, meldt de Amerikaanse National Weather Service. De orkaan zou de stad al sneller kunnen bereiken dan verwacht. Binnen een kwartier kan het oog al aan land zijn bij de westkust.

Irma bereikt vasteland Florida

De orkaan Irma heeft het vasteland van de VS bereikt. In miljoenenstad Miami zijn er al straten ondergelopen. Bekijk hier beelden van de orkaan:

Irma bereikt vasteland Florida

Koning bezoekt Curaçao

Koning Willem-Alexander wordt samen met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op Curaçao geïnformeerd over de gevolgen van de orkaan Irma.

  • ANP
    Koning met minister Plasterk in meteorologisch instituut Curacao
  • ANP
  • ANP
    Koning bezoekt meteorologisch instituut Curacao

Macron naar Saint-Martin

De Franse president Macron bezoekt dinsdag Saint-Martin, het Franse deel van Sint-Maarten. Koning Willem-Alexander is morgen al op het eiland.

​Dit is wat we tot nu toe weten over orkaan Irma in Florida:

- De orkaan bevindt zich op dit moment (20.30 uur) op 50 kilometer afstand van de stad Naples. De storm beweegt met 19 kilometer per uur. Rond 23.00 uur zal het oog de stad bereiken.

- Orkaan Irma is afgezwakt tot categorie 3.

- De maximale windsnelheden liggen rond de 195 kilometer per uur.

- In Miami zijn veel overstromingen gemeld. Meerdere straten staan blank.

- Op sociale media worden filmpjes van windstoten en regenbuien door heel Florida gedeeld.

- Er zijn drie doden gevallen door verkeersongelukken door het slechte weer.

- Anderhalf miljoen mensen zitten zonder stroom.

- Vanmiddag kwam het oog van de orkaan langs de Florida Keys, de eilanden ten zuiden van het vasteland. Daar zijn windstoten gemeten van 165 kilometer per uur. Ook waren er hoge golven en overstromingen.

Mensen in Saint Petersburg schuilen

Inwoners van Saint Petersburg (Florida) zoeken onderdak in een basisschool. "Je raakt er wel gestrest van."

Mensen in Saint Petersburg schuilen voor orkaan Irma

Irma bijna bij Naples

Orkaan Irma gaat op de stad Naples in Florida af. Daar blaast de wind momenteel nog van het land af, twittert NOS-weerman Marco Verhoef. Over een paar uur zal de orkaan dit gebied bereiken.

Orkaan Irma valt nu in categorie 3

Orkaan Irma is een categorie minder zwaar geworden: de storm valt nu in categorie 3. De maximale windsnelheden zijn afgenomen tot 193 kilometer per uur.

1,5 miljoen euro gedoneerd

Er is al ruim 1,5 miljoen euro gedoneerd door Nederlanders op giro 5125 voor noodhulp aan Sint-Maarten en de andere getroffen eilanden.

43 arrestaties in Palm Beach

In Palm Beach, Florida, zijn 43 mensen gearresteerd omdat ze zich niet aan de avondklok hielden. Op verscheidene plekken in Florida is een avondklok ingesteld wegens orkaan Irma.

'Ongetwijfeld zullen er overstromingen zijn, dit is zeer laag-gelegen gebied'

'Ongetwijfeld zullen er overstromingen zijn, dit is zeer laag-gelegen gebied'

Correspondent Arjen van der Horst is in St. Petersburg in het westen van Florida. Komende nacht zal de orkaan Irma de stad passeren.

Koning aangekomen op Curaçao

Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn gearriveerd op Curaçao. Het tweetal brengt onder meer een bezoek aan een ziekenhuis met slachtoffers van orkaan Irma en ze worden geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend.

Morgen bezoekt de koning ook Sint-Maarten.

Rode Kruis naar Sint-Maarten

Een team van het Nederlandse Rode Kruis vertrekt vandaag van Curaçao naar Sint-Maarten. De hulpverleners gaan de bevolking voorzien van drinkwater en voedsel.

Morgen volgt waarschijnlijk een vliegtuig met hulpgoederen: 5800 afdekzeilen, 2000 keukensets en 9000 jerrycans.

'Het is een eilandergevoel, je voelt verbondenheid'

In Den Bosch bidden Antillianen voor de slachtoffers van Irma in Sint-Maarten. Ook wordt er geld ingezameld.

'Het is een eilandergevoel, je voelt verbondenheid'

TUI vangt Nederlandse reizigers op Curaçao op

De mensen die met TUI naar Sint Maarten waren gereisd, komen zo aan op Curaçao. "Het merendeel van de mensen heeft alleen een ticket gekocht bij ons. We gaan ze eerst meenemen naar een hotel dat ze even bij kunnen komen. Vervolgens vragen we ze wanneer ze terug willen", legt een woordvoerder van TUI uit. "Ik denk dat mensen behoefte hebben aan schoon luxe bed en witte lakens."

Team van USAR richting Sint-Maarten

Een speciaal team van Urban Search and Rescue Team (USAR) vertrekt morgen richting Sint-Maarten, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten. Het team, bestaande uit 59 mensen, zal aan de coördinatie van de noodhulpverlening gaan bijdragen, humanitaire noodhulp bieden en de civiele hulpdiensten op het eiland gaan ondersteunen, is te lezen op hun website.

Het team bestaat uit brandweerpersoneel, verpleegkundigen, artsen, bouwkundigen en ondersteunend personeel.

Morgen vertrekt hun vlucht naar Curaçao. Vanuit daar zullen ze proberen zo snel mogelijk op Sint-Maarten te komen.

In heel Georgia is noodtoestand uitgeroepen

De noodtoestand is weer uitgebreid: in alle 159 districten in Georgia geldt nu de state of emergency. Ook Georgia verwacht geraakt te worden door de orkaan: er zal veel regen vallen, een harde wind staan en er zullen mogelijk overstromingen voorkomen.

'We krijgen onze eigen versie van de hel'

Tampa bereidt zich voor op orkaan Irma. Later in de nacht trekt de orkaan langs de grote stad. De burgemeester van Tampa, Bob Buckhorn, vreest het ergste. "We krijgen onze eigen versie van hoe de hel eruit ziet", zei hij vanavond. "Iedereen staat er alleen voor", sloot hij af.

Ravage op Saint-Martin

Er zijn weer nieuwe foto's verschenen van de schade op Saint-Martin, het Franse deel van Sint-Maarten. Op de foto's zijn veel verwoeste gebouwen te zien.

12.000 militairen in Florida

Meer dan 12.000 militairen zullen de komende dagen helpen bij het inventariseren van de schade en de wederopbouw van door orkaan getroffen gebieden in Florida. De gouverneur van Florida zei dat er inmiddels 2000 militairen over de staat zijn verspreid en dat de komende dagen nog 10.000 daarbij komen.

Rutte over Sint-Maarten in persconferentie

Rutte: situatie is verbeterd maar nog steeds fragiel

'Straten zijn rivieren in Miami'

Zeker 60 centimeter hoog staat het water in sommige straten in Miami, twittert meteoroloog Mike Seidel.

De straten zijn rivieren geworden, laat een lokale nieuwszender zien op Twitter.

Foto-serie van ravage in Havana

Ook op Cuba heeft orkaan Irma gisteren en vannacht een ravage aangericht. De windstoten waren zwaar genoeg om de daken van huizen te trekken en zeker 39 gebouwen in te laten storten. Of er doden zijn gevallen, is ook nog niet bekend. Op verscheidene plekken op het eiland is de stroom uitgevallen en nog niet hersteld.

  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • AFP
    Havana staat onder water
  • EPA
    Havana staat onder water

Avondklok op meerdere plekken

Drie plekken aan de westkust van Florida hebben inmiddels een avondklok gekregen. In Tampa moet iedereen vanaf 18.00 uur (lokale tijd, middernacht in Nederland) binnen blijven. In St-Petersburg is de avondklok een uurtje eerder al van kracht: vanaf 17.00 uur (lokale tijd). Mensen in Manatee County mogen hun huis, of schuilplek, niet verlaten vanaf 15.00 uur vandaag tot 15.00 uur morgen.

Orkaan Irma beweegt richting Naples

Orkaan Irma is nu op ongeveer 130 kilometer afstand van de stad Naples, in Florida. De storm verplaatst zich met 14 kilometer per uur.

'Levensgevaarlijke overstromingen verwacht'

De National Hurricane Center heeft een belangrijke waarschuwing gegeven in hun laatste update: let op voor overstromingen door zeewater. Dit kan levensgevaarlijk zijn, zegt het centrum. "De kans op overstromingen door stormvloed is het grootst langs de kust bij het zuidwesten van Florida. Daar worden vloedgolven van 3 tot 4,5 meter boven de grond verwacht. Dit is levensgevaarlijk."

Militairen op Sint-Maarten

Inmiddels zijn er 344 Nederlandse militairen aanwezig op Sint-Maarten, zei minister van Defensie Hennis-Plasschaert tijdens een persconferentie. Daar komen vandaag nog 48 militairen bij. "Morgen komen nog eens 44 militairen aan, dan zijn er in totaal 436 militairen op het eiland." Ook vertrekken er morgen nog 120 militairen uit Nederland.

Tornado Watch uitgebreid

Heel het zuiden van Florida staat nu onder de zogenoemde 'Tornado Watch'. De Nationale Weerservice heeft een aantal tips gedeeld.

Noodhulpverlening op Sint-Maarten weer op gang

De veiligheidssituatie op Sint-Maarten is iets verbeterd, maar is nog fragiel, zei Rutte vanmiddag tijdens een persconferentie. De noodhulpverlening is weer helemaal op gang gekomen.

Er zijn momenteel twee prioriteiten op Sint-Maarten, zei Rutte. "Het operationeel krijgen van de ziekenhuizen en zorgen dat iedereen iets van een dak boven het hoofd heeft."

Vier doden door orkaan Irma op Sint-Maarten

Op Sint-Maarten is het dodental door orkaan Irma opgelopen. Er zijn op het eiland vandaag nog twee doden aangespoeld. Hun identiteit is niet bekend, meldt premier Rutte in een persconferentie.

In totaal zijn er vier doden door de orkaan gevallen op het eiland.

Persconferentie over Sint-Maarten

Bekijk hier de persconferentie over de situatie op Sint-Maarten en andere Bovenwindse eilanden.

Meer dan 1,35 miljoen mensen nu zonder stroom

Het grootste elektriciteitsbedrijf van Florida staat klaar om alle mensen zonder stroom te helpen, zegt Florida Power and Light op Twitter.

Donkere lucht boven Tampa

Orkaan Irma komt vannacht bij Tampa

Livestream in Tampa

Vannacht trekt de orkaan langs de grote stad Tampa, aan de overstromingsgevoelige Tampa Bay. In die regio heeft Irma dan nog snelheden van ruim 180 km/u.

Op deze livestream is te zien hoe de situatie nu is in Tampa:

Marineschip weer terug bij Sint-Maarten

Het marineschip Zr. Ms. Zeeland is weer aangemeerd bij Philipsburg in Sint-Maarten. "Vervolgen noodhulp met menskracht en materiaal", schrijft commandant André van der Kamp op Twitter.

Het schip vertrok gisteren in verband met orkaan José.

Stroom uitgevallen

Inmiddels hebben meer dan 1,35 miljoen mensen geen stroom meer in Florida.

Water hoger dan normaal

Het water in Key West staat inmiddels 90 centimeter hoger dan normaal.

Atlanta krijgt ook waarschuwing

Ook Atlanta heeft een tropische stormwaarschuwing gekregen. Dit is de allereerste keer dat Atlanta zo'n waarschuwing krijgt. De waarschuwing betekent dat de komende 36 uur een tropische storm wordt verwacht in het gebied. De maximale windsnelheden zullen waarschijnlijk tussen de 64 en 88 kilometer per uur liggen: een stuk lager dan in Florida dus.

Trump belt met gouverneurs

Donald Trump heeft met meerdere gouverneurs vandaag gebeld over Irma, meldt de persvoorlichting van het Witte Huis. Trump sprak met de gouverneur met Alabama, Georgia, South Carolina en Tennessee.

Ook vicepresident Mike Pence kreeg vandaag een briefing over de storm.

​Een kort overzicht van orkaan Irma van de komende uren en dagen:

Nu (16.00 uur): het oog is nu net de Florida Keys voorbij en het waait daar, na passage van een vrijwel windstil gebied, nu weer met circa 210 km per uur.

Rond middernacht komt de orkaan ongeveer langs de baai waar Fort Myers ligt. "Dat is 200 kilometer ten noorden van de Keys, en geeft maar aan dat de windsnelheden rond om het oog heel hoog zijn, maar de treksnelheid van het oog zelf heel laag: zo'n 20-25 kilometer per uur", vertelt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

Vannacht trekt de orkaan langs de grote steden Tampa en St. Petersburg, aan de overstromingsgevoelige Tampa Bay. In die regio heeft Irma dan nog snelheden van ruim 180 km/u.

Morgen

En morgen overdag trekt Irma over het noorden van Florida, in de buurt van de hoofdstad van Florida, Tallahassee, vertelt Kuipers Munneke. "In de avond trekt Irma, inmiddels afgezwakt tot categorie 1 met snelheden van 120 km/u, over Georgia."

Dinsdag ten slotte verliest Irma zijn orkaankracht en trekt dan als uitgestrekt regengebied over Alabama, Tennessee en Kentucky. Daar kan de overvloedige regenval in bergachtig gebied nog zorgen voor plotselinge overstromingen.

Irma bereikt hoge windsnelheden

De maximale windsnelheden van Irma liggen momenteel rond de 210 kilometer per uur. Afgelopen week bereikte de orkaan al windsnelheden van 350 kilometer per uur.

KLM stuurt extra vlucht naar Curaçao

KLM stuurt vandaag een extra Boeing 747 naar Curaçao om gestrande KLM-passagiers op te halen. Mensen worden momenteel met militaire vliegtuigen van Sint-Maarten naar Curaçao gevlogen. Vanuit daar worden de KLM-passagiers vanavond dus opgepikt en naar Nederland gebracht.

"Afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende dagen zal KLM indien nodig meer extra vluchten inzetten naar Curaçao", schrijft KLM op hun website. "Zolang het vliegveld van Sint Maarten nog niet open is voor commerciële passagiersvliegtuigen."

Gouverneur maakt zich zorgen

De gouverneur van Florida, Rick Scott, maakt zich ernstige zorgen over de orkaan. "Ik maak me hele erge zorgen om de westkust", zei hij. "Deze stormgolf is dodelijk."

Ook de directeur van het Federal Emergency Management Agency in Florida, Brock Long, is bang. "De nieuwe koers van Irma is het slechtste scenario voor Monroe County, de Florida Keys en de westkust van Florida", zei hij.

Voorspelling van pad van orkaan Irma

Dit is wat we tot nu toe weten:

Orkaan Irma komt binnenkort aan land in Florida. Key West is al geraakt door de harde winden. Dit is wat we tot nu toe weten over de storm:

- Orkaan Irma valt inmiddels in categorie 4.

- De orkaan bereikt windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur.

- Het oog heeft inmiddels de Florida Keys bereikt.

- De storm trekt langs de westkust van Florida, en raakt waarschijnlijk Naples en Fort Myers voordat Tampa wordt bereikt.

- Er zijn drie doden gevallen in Florida na auto-ongelukken door de harde windstoten, volgens ABC.

- Minstens miljoen huizen zitten zonder stroom.

Politie niet meer te bereiken

De politie van Miami-Dade County is inmiddels aan het schuilen voor de orkaan en kan niet meer reageren op telefoontjes van inwoners van de county.

Verslag doen over orkaan

De Amerikaanse meteoroloog Mike Seidel probeert verslag te doen over orkaan Irma in Miami.

Stroomstoring in Florida

Meer dan een miljoen mensen zitten inmiddels zonder stroom in Florida.

Oproep voor ooggetuigen

Bent u of kent u iemand die zich momenteel rond de stad Tampa in Florida bevindt, het gebied dat de orkaan Irma momenteel nadert? Dan komen wij graag met u in contact. U kunt reageren op deze oproep door een mailtje te sturen naar ooggetuige@nos.nl.

Verkeersdoden in Florida

Zeker drie mensen zijn al om het leven gekomen door verkeersongelukken door het slechte weer in Florida. Dat meldt nieuwszender ABC.

Rond 17.00 uur persconferentie

Rond 17.00 uur is er weer een persconferentie over de huidige situatie op de Bovenwindse eilanden. De persconferentie wordt gegeven door premier Rutte en minister Hennis-Plasschaert.

De bijeenkomst wordt georganiseerd na een crisisoverleg over de hulpverlening tussen Rutte en ministers Hennis-Plasschaert, Edith Schippers, Stef Blok en Melanie Schultz.

De persconferentie is te volgen op NOS.nl.

Honderdduizenden huizen zonder stroom

Bijna 600.000 huizen hebben geen stroom meer in Florida. Dat heeft het grootste elektriciteitsbedrijf bekendgemaakt.

Kitesurfer in Miami

Er zijn ook mensen die juist gebruik maken van de storm. Zoals deze kitesurfer in Miami.

Dode in Florida door harde wind

In Florida Keys is een dode gevallen. De man overleed tijdens een auto-ongeluk. Volgens de Amerikaanse politie is de harde wind de reden voor het ongeluk.

Niet iedereen vertrekt

De gouverneur van Florida heeft meer dan zes miljoen mensen opgeroepen om hun huis te verlaten. Maar niet iedereen is van plan te vertrekken, zoals Carl Roberts uit Tampa. Hij heeft rum, hamburgers en broodjes ingeslagen. "Met de rolluiken naar beneden zit ik wel veilig hier."

Roberts evacueert niet: met rolluiken naar beneden zit ik wel veilig hier

Toch niet registreren voor evacuatie

Nederlandse toeristen op Sint-Maarten hebben via het publieksinformatienummer te horen gekregen dat ze zich moeten melden of registreren om geëvacueerd te worden. Volgens de Koninklijke Marine klopt deze informatie niet:

Miami Zoo brengt dieren naar tijdelijke opvang voor Irma

Een dierentuin in Miami heeft alle flamingo's, cheeta's, stekelvarkens en andere dieren in veiligheid gebracht. Alle diersoorten zijn naar verstevigde ruimtes gebracht, waar ze zullen blijven tot orkaan Irma is overgetrokken. Een woordvoerder zegt tegen ABC News dat de Miami Zoo goed is voorbereid.

De dierentuin doorstond in 1992 de orkaan Andrew en heeft daar veel van geleerd. Toen werden de flamingo's noodgedwongen opgevangen in het herentoilet.

Tampa bereidt zich voor

Het lijkt erop dat de stad Tampa het meeste natuurgeweld krijgt te verduren. Daar zal Irma naar verwachting morgenochtend langsgaan. Een hotel bereidt zich voor door stoelen en tafels in het zwembad te plaatsen. Op die manier hoopt het hotel te voorkomen dat de spullen door de lucht zullen vliegen en daardoor nog meer schade veroorzaken.

Het regent naar binnen

Een verslaggever van de Franse zender BFMTV is in Miami en merkt dat Irma daar veel regen met zich meebrengt. "Mijn hotelraam is veranderd in een vergiet", tweet hij bij een filmpje waarop te zien is dat het water door zijn raam naar binnen komt.

Noodkreet van bewoner uit Sint-Maarten

Cheryl en Iwan IJzer, toeristen die op Sint-Maarten vastzitten, laten zien hoe de lokale bewoners elkaar proberen te helpen. Gilberto is een medewerker op een resort en heeft alles verloren. "Ik denk niet dat ze Sint-Maarten binnen 20 jaar kunnen herstellen."

Bewoner heeft alles verloren: 'denk aan de mensen die geen thuis meer hebben'

Livestream vanuit Miami

Eerst leek het erop dat Miami vol getroffen zou worden, maar inmiddels heeft Irma haar koers iets verlegd. De orkaan komt nu vooral langs de westkust van Florida. Toch merkt ook Miami dat orkaan Irma in de buurt is. Dat is te zien op deze livestream:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Zee verdwijnt bij Bahama's

Door orkaan Irma was de oceaan bij de Bahama's voor een groot deel drooggevallen. Volgens de Washington Post komt dat door de kracht van het lage drukgebied in de orkaan. Inmiddels keert het water langzaam weer terug.

Irma bereikt Key West

Orkaan Irma heeft Key West bereikt, een eiland ten zuidwesten van Florida. De Amerikaanse weerdienst verwacht 'tornado-achtige schade' door de loeiharde wind en hoge golven. Kenmerkend voor het eiland zijn de houten huizen met veranda's. Maar ook veel andere gebouwen zijn gebouwd met hout. De verwachting is dus dat Irma hier veel schade aan kan richten.

Eerste evacués zijn naar Curaçao gebracht

De evacuatie van zieken en gewonden komt na orkaan Jose weer op gang. Vluchten met evacués uit Sint-Maarten kwamen zaterdag aan op Curaçao. Ook de familieleden van hulpverleners op Sint Maarten zijn naar Curaçao gebracht.

Eerste evacués zijn naar Curaçao gebracht: meer volgen vandaag

Sheriff waarschuwt: ga niet schieten op Irma

De politie in Florida vraagt inwoners niet op orkaan Irma te gaan schieten. De waarschuwing komt nu tienduizenden Amerikanen enthousiast reageren op het plan van 22-jarige inwoner van de staat. Ryon Edwards kondigde aan het vuur te zullen openen op Irma, "om die idiote storm Irma te laten zien dat wij als eerste schieten". Al 25.000 mensen schreven zich in voor het Facebookevent dat hij had aangemaakt. Edwards was totaal verrast dat zijn suggestie zo populair bleek. Hij zei "uit stress en verveling" te hebben gehandeld.

Water voor inwoners Saba

Nederlandse militairen leveren drinkwater af op Saba met een helikopter. Door Irma heeft het Bovenwindse eiland te kampen met een tekort aan drinkwater.

Nederlandse militairen leveren drinkwater af op Saba met een helikopter.

Volg orkaan Irma

Koning onderweg naar Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander en minister Plasterk zijn vertrokken naar Curaçao. Ze vertrokken vanochtend met een lijnvlucht vanaf Schiphol en worden rond 20.00 uur ter plekke verwacht. Ze worden bijgepraat over de situatie op de door natuurgeweld getroffen eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.

1,5 miljoen euro opgehaald

Nederland heeft tot nu toe 1,5 miljoen euro gestort op Giro 5125 voor de nationale actie van het Rode Kruis voor Sint-Maarten en de andere eilanden die zijn getroffen door de orkaan Irma.

Orkaan Irma en Jose

Irma en Jose

Irma zet koers naar Florida

Orkaan Irma zet nu koers naar Florida. Het oog van de orkaan zal naar verwachting tussen 13.00 uur en 14.00 uur over Key West trekken, een eiland ten zuidwesten van de Amerikaanse staat.