Rohingya-vluchtelingen bivakkeren in Bangladesh
NOS NieuwsAangepast

VN: verjagen Rohingya is schoolvoorbeeld etnische zuivering

De manier waarop de regering van Myanmar de islamitische Rohingya uit het land verjaagt, is een schoolvoorbeeld van etnische zuivering, zegt VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra'ad al Hussein. Meer dan 300.000 leden van de Rohingya-minderheid zijn de afgelopen weken vanuit het overwegend boeddhistische Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht, uit angst voor de aanvallen van het leger op hun dorpen.

Die legeracties volgden op de aanvallen van Rohingya-rebellen op verschillende politieposten op 25 augustus, waarbij twaalf agenten omkwamen. Regeringsleider Aung San Suu Kyi zegt dat het leger alleen jaagt op de militante Rohingya, niet op de hele Rohingya-bevolking. Volgens haar doen er veel verzonnen verhalen de ronde over geweld tegen Rohingya.

Aanzien geschaad

VN-chef Zeid waarschuwt de Myanmarese regering dat "deze complete ontkenning van de realiteit het internationaal aanzien van de regering ernstig schaadt."

De regering moet de wereld niet langer voorhouden dat de Rohingya hun dorpen zelf in brand steken, zegt Zeid. Hij veroordeelt de "wrede en disproportionele" militaire operaties in Rakhine in het noorden van Myanmar. VN-inspecteurs worden niet in het gebied toegelaten.

De gevluchte Rohingya vertellen dat Myanmarese militairen mensen vermoorden, vrouwen verkrachten en dorpen platbranden. Ook elders in Myanmar zijn moslims doelwit van agressie. Zo vielen gisteren zeventig mensen een moskee aan in een plaats in het midden van Myanmar, ver weg van Rakhine.

De verjaagde Tibetaanse spirituele leider dalai lama heeft zich ook over de Rohingya-vervolging uitgesproken. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede richtte zich tot Suu Kyi, eveneens vredesprijsdrager, met de woorden dat Boeddha "die arme moslims" zeker te hulp zou zijn geschoten.

Overvolle kampen

Bangladesh heeft grote moeite om alle vluchtelingen onderdak te bieden. De twee VN-opvangkampen in het grensgebied met Myanmar zijn overvol. Er is een groot gebrek aan voedsel, water en medicijnen.

De regering in Dhaka heeft inmiddels extra hectares land beschikbaar gesteld om een nieuw kamp op te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl