Rohingya op weg naar Bangladesh
NOS Nieuws

Opvangkampen voor Rohingya barsten uit hun voegen

Bangladesh moet rekening houden met nog meer vluchtelingen uit Myanmar. Volgens de laatste tellingen zitten er nu 270.000 Rohingya in opvangkampen die uit hun voegen barsten. En het einde is nog lang niet in zicht, stelt de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

"We moeten ons voorbereiden op de komst van nog veel meer mensen", zegt Shinni Kubo van de UNHCR. "Dit is ongekend en het zal nog weken doorgaan."

Gisteren noemde de VN nog een getal van 164.000. De scherpe stijging naar 270.000 komt volgens de VN niet persé door een aanzwellende stroom vluchtelingen. Het komt erop neer dat in de tellingen nu ook vluchtelingen in afgelegen gebieden zijn meegenomen. Veel van hen zijn ziek of gewond.

De VN heeft geld nodig voor noodhulp zoals water, voedsel en sanitaire voorzieningen. In Bangladesh zitten al honderdduizenden mensen die voor eerdere golven van geweld in Myanmar op de vlucht zijn geslagen.

Veilige zones

Om de druk van de vluchtelingencrisis te verminderen, wil Bangladesh dat er in de Myanmarese provincie Rakhine drie veilige zones worden ingericht voor Rohingya. Het idee is dat ontheemden daar worden gehuisvest onder toezicht van een internationale organisatie zoals de Verenigde Naties. "Als er zulke zones zijn, kunnen er geen Rohingya meer naar Bangladesh komen", zei de Bengaalse minister van Buitenlandse Zaken Haque tegen het persbureau Reuters.

De kans dat Myanmar ingaat op het voorstel van Bangladesh is klein. Op een eerder voorstel om gezamenlijk grenspatrouilles te houden, heeft Myanmar niet gereageerd. De autoriteiten in Dhaka klaagden eerder dat Myanmar landmijnen had gelegd langs de gezamenlijke grens.

De naar schatting 1,1 miljoen Rohingya worden door velen in Myanmar gezien als illegale moslim-migranten uit Bangladesh. Ze hebben geen burgerrechten in het boeddhistische Myanmar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl