Orkaan Irma in Havana
NOS NieuwsAangepast

Op Cuba vliegen 'de kokosnoten om je oren' door orkaan Irma

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Orkaan Irma, die een ravage veroorzaakte op Sint-Maarten, is inmiddels aan land gekomen in Cuba. En dat is te merken, vertelt Ivana Ruijter (20), die samen met haar vriend op vakantie is op het eiland. "De palmbomen staan krom van de wind. Het regent heel hard. Iedereen zit binnen", vertelt Ruijter aan de NOS.

Ruijter werd gisteren geëvacueerd uit haar hotel. "We zaten rustig bij het zwembad en dachten: 'hier zitten we wel veilig'. Maar toen werd omgeroepen dat we onze spullen moesten pakken en werden opgehaald door bussen." Er werd niet verteld waar de bussen heen zouden rijden. "Niemand vertelde ons iets, het was heel verwarrend."

We hebben onze matras in de badkamer gelegd, omdat we bang zijn dat het glas van de balkondeuren gaat springen.

Ivana

De bussen reden naar een ander hotel in de buurt, in Varadero. "Dit hotel ziet er veel steviger uit, dus ik voel me een stuk veiliger. Het hotel ziet eruit alsof het wel een orkaan aankan", vertelt Ruijter.

De ramen zijn dichtgetimmerd met metalen platen en de plantenbakken zijn naar binnen gehaald. "We hebben glazen deuren op de hotelkamer en die zijn dichtgeplakt met tape. Dat vind ik wel best verontrustend."

Iedereen moet om 14.00 uur (lokale tijd, 20.00 uur Nederlandse tijd) op zijn hotelkamer zitten. Om 17.00 uur wordt er eten naar de gasten gebracht, vertelt Ruijter. "We hebben onze matras in de badkamer gelegd, omdat we bang zijn dat het glas van de balkondeuren gaat springen."

De storm was de afgelopen dagen ook al goed voelbaar, gaat ze verder. "De kokosnoten vliegen om je oren. Bij veel palmbomen zijn de onderste kokosnoten ook weggehaald. Gisteren waren we nog even op het strand, maar we konden helemaal niets meer zien door alle wind en regen. Je kon alleen de zee horen."

Orkaan Irma raast over Cuba

Orkaan Irma veroorzaakte eerst veel ellende op Sint-Maarten en komt waarschijnlijk morgenavond laat aan land in het zuiden van Florida. De gouverneur van die Amerikaanse staat heeft 5,6 miljoen mensen, een kwart van de inwoners van Florida, gevraagd hun huis te verlaten.

Sint-Maarten gaat weer opnieuw getroffen worden door een orkaan. Na Irma passeert Jose het eiland waarschijnlijk rond middernacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl