TUI wil reizigers ophalen van Sint-Maarten, maar dat mag pas na orkaan Jose
Zeker 35 reizigers van reisorganisatie TUI zitten nog vast op Sint-Maarten. De organisatie wil die mensen terughalen voordat orkaan José aan land komt, maar dat mag niet van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, laat woordvoerder Petra Kok aan de NOS weten. "Wij proberen die mensen terug te halen, maar er mag niks landen. En daar worden wij woest van."
De evacuatie van Nederlanders is wel op gang gekomen, maar mensen met medische klachten zijn met voorrang van het eiland gehaald. De toeristen, van onder meer TUI, worden pas na storm José opgehaald. "Wij hadden een grote prioriteit en dat was het weghalen van de patiënten. Wij móeten, als lid van het Koninkrijk, in deze situatie prioriteren", zei premier Rutte in een persconferentie.
Andere reizigers die via TUI op het eiland verbleven, zijn al teruggehaald toen de organisatie voor het eerst hoorde van orkaan Irma. "Toen zijn wij direct met de KLM gaan praten en hebben we alle lege stoelen opgekocht. Iedereen is toen weggehaald, behalve de reizigers die we niet konden bereiken."
Volgens TUI is het schandalig dat ze niet op Sint-Maarten mogen vliegen, want vanochtend is er wel een Canadees vliegtuig geland. Volgens Flightradar24 is er inderdaad een Boeing 737 van de Canadese maatschappij Sunwing aangekomen en inmiddels ook al weer vertrokken. "En dan denken wij: hoe dan? Wij moeten eerst die toestemming krijgen van de Nederlandse regering."
Rutte bevestigt dat er inderdaad andere landen zijn die wel hun toeristen hebben opgehaald. "Andere landen hebben geen verantwoordelijkheid voor patiënten, dus die kunnen gewoon hun toeristen ophalen."
De toeristen zullen de komende dagen worden teruggehaald, maar het is nog onduidelijk wanneer en hoe. Dit wordt pas geïnventariseerd nadat orkaan Jose het eiland heeft verlaten.
Onder de 35 reizigers van TUI zijn zeven familieleden van Shanice Ramkisoen. Die zijn vorige week zondag aangekomen op het eiland. Op maandag en dinsdag probeerden ze weg te komen, maar dat lukte niet meer. Ramkisoen zocht vanuit Nederland een schuilplaats voor ze. "Maar het was te laat om daarheen te gaan. Ze zijn toen naar een appartementencomplex gegaan waarvan de ramen waren dichtgetimmerd", vertelt Ramkisoen.
Voor de orkaan hadden ze nog contact met elkaar. "Ze zeiden toen: 'Het water komt naar binnen via kiertjes en je hoort het glas breken'." Daarna had ze tien uur lang geen enkel contact met haar familie. "Tien uur later hoorden we weer wat. Ze zijn teruggegaan naar hun vakantie-adres. Daar lag nog eten en drinken en konden ze binnenkomen." Soms krijgt Ramkisoen nog bericht, de toeristen hebben maar op bepaalde plekken bereik.
Mijn familieleden op Sint-Maarten zijn in paniek omdat ze geen eten hebben. Ze zijn ten einde raad.
Ook Joachim de Ruijter heeft twee familieleden die vastzitten op het eiland. "Ze zaten op de berg en zijn in paniek omdat ze geen eten hebben. Ze zijn ten einde raad." Hilde en Ronny, de twee familieleden, kunnen geen kant op vertelt De Ruijter. "Ze hebben heel soms internet, als ze in een auto hun telefoon kunnen opladen."