AFP

Op Saint-Martin, het Franse deel van Sint-Maarten treedt de politie streng op tegen plunderaars. Op een video van een lokale krant is te zien hoe zwaarbewapende agenten een plunderaar uit een winkel gooien.

Omstanders bemoeien zich met de situatie. Een agent zegt: "De hele straat moet nog worden opgeruimd. Doe iets, in plaats van hier maar wat te staan!"

Franse agenten treden op Saint-Martin hard op tegen plunderaars

Een Franse commandant heeft tegen de krant Le Monde gezegd dat er al tijdens het oog van de orkaan plunderingen plaatsvonden op Saint-Martin. De Franse minister voor Overzeese gebieden Annick Girardin was gisteren op het eiland. Ze spreekt over plunderingen die plaatsvonden "recht voor mijn ogen".

Volgens haar moet "de orde op Saint-Martin worden hersteld".

Bendes op Sint-Maarten

Op Sint-Maarten, het Nederlandse deel van het eiland, wordt ook geplunderd. Volgens mensen in de stad Philipsburg lopen bendes rond en is het er erg gevaarlijk.

Een hoteleigenaar zei gisteren in Nieuwsuur: "Het enige wat ik heb gezien zijn de lokale agenten die mensen uit de winkels jagen en lokale security guards die af en toe met een hond rondlopen. Maar ik heb nog geen Nederlander gezien die hier iets doet aan de veiligheid."

Volgens generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar is de veiligheidssituatie op Sint-Maarten wel degelijk onder controle. Het gaat alleen om incidenten, volgens hem. "Er zijn schoten gelost, maar het is niet structureel. Als plunderingen plaatsvinden, dan kunnen zich af en toe dingen voordoen", zei Oppelaar.

Sint-Maarten en Saint-Martin

Er zijn op dit moment honderd Nederlandse militairen actief op Sint-Maarten. Twee vliegtuigen met in totaal honderd extra militairen zijn onderweg. Eerder zijn er ook negentig politieagenten vanuit Curaçao ingevlogen. Zij ondersteunen de lokale politie.

De Franse autoriteiten hebben vandaag een persconferentie gehouden over de situatie op Saint-Martin. Volgens de autoriteiten zijn er 1100 militairen en burgers ingezet om te helpen met de hulpacties op het eiland. Zij worden ook ingezet om bewoners te evacueren vanwege de naderende orkaan Jose.

Op Sint-Maarten wonen zo'n 42.000 mensen. Het Franse deel, Saint-Martin, telt zo'n 32.000 inwoners. Er wonen ook duizenden illegalen op het eiland.

STER reclame