Ministerie van Defensie

Drie dagen na de verwoestingen door orkaan Irma ligt het leven op Sint-Maarten nog stil. Er is sporadisch contact. Elektriciteit en stromend water zijn niet beschikbaar. Nederlandse militairen patrouilleren op het eiland, maar op veel plaatsen zijn ze nog niet geweest.

Intussen komt de volgende orkaan dichterbij. Jose zal vandaag naar verwachting rond 18.00 uur (middernacht Nederlandse tijd) langs het noorden van Sint-Maarten trekken.

Airco is uitgevallen

Naast de duizenden bewoners zijn er nog verschillende Nederlandse toeristen op het eiland. De meesten van hen willen het liefst zo snel mogelijk geëvacueerd worden.

Iwan IJzer uit Amsterdam is een van hen. Hij heeft tegenstrijdige berichten gekregen over mogelijke evacuaties en heeft een video gemaakt van zijn schuilplaats in een resort. Daar zitten tientallen mensen. "Het is op dit moment bloedheet in de slaapzaal, omdat de airco is uitgevallen. De toiletten kunnen ook niet meer doorgespoeld worden."

IJzer vertelt dat ze op deze plek nog geluk hebben. "Er zijn andere plaatsen waar het lijkt alsof er een bom is ontploft, daar is niks van over."

Toerist geeft rondleiding door zijn schuilplaats op Sint-Maarten

De Nederlander Mehrdad Zinatbakhsh werkt op Sint-Maarten, maar hij woont er niet permanent. Nu zit hij samen met zijn gezin vast op het eiland. "We zitten in mijn kantoor en kunnen geen kant op. Van ons huis is niets meer over, we zijn officieel dakloos."

Een andere prioriteit moet volgens hem de evacuatie zijn van alle Nederlanders die geen huis meer hebben. "Ik ken tientallen mensen die nu op hun kantoor de nacht doorbrengen."

Bendes

Hij noemt de situatie buiten erg gevaarlijk. "We hebben verschillende bendes gezien, die gaan van winkel naar winkel en van kantoor naar kantoor. Ze zijn gewapend en gevaarlijk. Er zijn schoten gelost. Er zijn ook mensen, hotelgasten, gegijzeld geweest."

"Wij hebben een generator die de elektrische deuren dichthoudt, als die ermee ophoudt dan weten we het niet , dan gaan alle deuren open."

STER reclame