Willem-Alexander in 2013 bij een bezoek aan Saba
NOS NieuwsAangepast

Koning Willem-Alexander naar Caribisch gebied

Koning Willem-Alexander vertrekt zondag naar Curaçao. Hij laat zich daar persoonlijk informeren over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend aan de Bovenwindse Eilanden na orkaan Irma. De koning spreekt van een ramp van ongekende omvang die de openbare orde heeft ontwricht. "De verschrikkelijke ramp op Sint-Maarten laat je niet los."

Op Curaçao wordt bekeken of en wanneer het mogelijk is om de zwaar getroffen eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius te bezoeken. Willem-Alexander zegt dat het zeker de bedoeling is. "Ik laat het aan de gouverneur van Sint-Maarten over wanneer het moment geschikt is om te komen, want ik wil niemand in de weg lopen."

De koning wil op Sint-Maarten niemand in de weg lopen

De koning zegt dat hij en Máxima heel erg meeleven met alle bewoners van de Bovenwindse Eilanden die een verschrikkelijke tijd hebben meegemaakt.

Ontreddering

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reist met de koning mee.

Vanochtend zei premier Rutte dat een groot deel van de bewoners van het Nederlandse deel van Sint-Maarten is verstoken van de eerste levensbehoeften. De ravage en de ontreddering op het eiland zijn enorm, zei hij. De noodhulpverlening is inmiddels op gang gekomen.

Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster noemt het logisch dat de koning snel naar het zwaar getroffen gebied gaat. "Sint-Maarten is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het is dus niet meer dan normaal dat het symbool van het koninkrijk ernaartoe gaat. De koning is op de eilanden bijzonder populair, meer nog dan in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl