NOS NieuwsAangepast

Veel bewoners Sint-Maarten verstoken van eerste levensbehoeften

Rutte: 'We laten Sint-Maarten niet in de steek'

Een groot deel van de bewoners van het Nederlandse deel van Sint-Maarten is verstoken van de eerste levensbehoeften. De ravage en de ontreddering op het eiland zijn enorm, zei premier Rutte na crisisoverleg met de meest betrokken ministers.

De premier zei dat Nederland Sint-Maarten niet in de steek laat en er alles aan doet om voedsel, water en medicijnen zo snel mogelijk ter plaatse te krijgen. "We hebben haast omdat de volgende orkaan in aantocht is."

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel slachtoffers de orkaan Irma heeft gemaakt. Gisteravond meldde minister Plasterk dat er zeker één dode is op het Nederlandse deel van het eiland.

Rutte zei nu dat hij er niet over wil speculeren of het dodental nog verder oploopt. Hij zegt dat de communicatie met het eiland nog altijd gebrekkig is en dat hij daardoor geen duidelijk beeld heeft. "Het is totale chaos."

Wij laten Sint-Maarten niet in de steek.

Premier Rutte

Volgens de Koninklijke Marine is de situatie op Sint Maarten zorgwekkend. "Er vinden her en der plunderingen plaats, soms in rustige en soms onrustige sferen", meldt de marine op Facebook. "Mariniers en militairen van de marechaussee ondersteunen de lokale autoriteiten bij het bewaren van de openbare orde. De eerste prioriteit is nu het ondersteunen van de lokale autoriteiten bij het handhaven van de openbare orde, zodat de hulpgoederen effectief verdeeld kunnen worden zodra deze vanaf Curaçao arriveren."

Naar verwachting vliegt vandaag een vliegtuig van de luchtmacht van Curaçao naar Sint-Maarten, met nog eens 110 extra mariniers, acht specialisten van de landmacht en voedsel en drinken voor 40.000 mensen voor de komende vijf dagen.

Het Nationaal Rampenfonds, een samenwerkingsverband van verschillende goede doelen, heeft inmiddels twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor de hulp die na de eerste noodhulp nodig is.

Het marineschip Zr. Ms. Zeeland is afgemeerd in de haven van Sint-Maarten

Het was de tweede opeenvolgende dag dat Rutte crisisberaad had met de meest betrokken ministers: Plasterk (Binnenlandse Zaken), Blok (Veiligheid en Justitie), Hennis (Defensie) en Schultz (Infrastructuur en Milieu).

Rutte wijst de kritiek op het langzaam op gang komen van de hulpverlening van de hand. Hij zegt dat er naar zijn mening alles aan wordt gedaan om de mensen op Sint-Maarten goed bij te staan.

Na het overleg van gisteren zei de premier dat de orkaan Irma van epische omvang was. Hij voegde daar vandaag aan toe dat het ook een van de langdurigste orkanen ooit was. Hij vraagt zich af of er in de geschiedenis een meer destructieve orkaan te vinden is.

De orkaan José die Sint-Maarten misschien ook zal schampen is veel minder zwaar, zei Rutte.

Irma

Orkaan Irma is inmiddels iets minder krachtig geworden. Volgens het Amerikaanse orkaancentrum is Irma inmiddels een orkaan van de vierde categorie, op een schaal van vijf. Er kunnen alsnog windstoten voorkomen van zo'n 250 kilometer per uur.

Irma is onderweg naar de Amerikaanse staat Florida. De Amerikanen verwachten dat Irma de komende dagen in categorie vier blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl