AFP

In Florida hebben een half miljoen mensen opdracht gekregen om hun huis te verlaten voor orkaan Irma. Het gaat om inwoners van grote delen van Miami en andere kustplaatsen in het zuiden van de Amerikaanse staat. Ook op de Florida Keys, een eilandengroep voor de kust, zijn enkele tienduizenden mensen geëvacueerd.

Gouverneur Scott heeft de bevolking gewaarschuwd dat Irma geen orkaan is die ze thuis kunnen uitzitten. "Als je in een evacuatiegebied woont en je bent nog thuis, vertrek!", zei Scott. Eerder zei de gouverneur al dat Irma mogelijk de zwaarste orkaan wordt die Florida ooit heeft meegemaakt.

Inwoners van de Sunshine State bereiden zich massaal voor op de komst van Irma. Zo worden overal voorraden eten en drinken ingeslagen en zijn vliegtickets naar veilige gebieden uitverkocht. Om zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om op eigen houtje te vertrekken, krijgen tankwagens die benzinestations bevoorraden een politie-escorte.

Orkaan Irma, die gisteren verwoestingen aanrichtte op Sint-Maarten en andere Bovenwindse Eilanden, is inmiddels via de Dominicaanse Republiek op weg naar de Bahamas. De extreme storm heeft tot nu toe aan zeker tien mensen het leven gekost.

Georgia

Verwacht wordt dat de orkaan zaterdag aan land gaat in Florida en langs de kust naar het noorden trekt. Ook in kustgebieden in Georgia moeten daarom 540.000 mensen dit weekend hun huis verlaten.

De burgemeester van een van de getroffen kustplaatsen maakte met het oog op de komst van Irma de vergelijking met een naderende trein: "Als er een goederentrein op je afkomt, ga dan van het spoor af."

STER reclame