NOS NieuwsAangepast

De tomeloze groei van Airbnb in Amsterdam lijkt voorbij

De buitensporige groei van Airbnb in Amsterdam lijkt voorbij. De maatregelen van de gemeente om illegale verhuur aan toeristen aan te pakken, beginnen vruchten af te werpen, zegt wethouder Ivens van Bouwen en Wonen.

De gemeente heeft dit jaar 1 miljoen euro extra uitgetrokken om verhuurders die zich niet aan de regels houden op te sporen. Ook is het aantal handhavers verdubbeld van 15 naar 30. Volgens Ivens heeft dat geleid tot een afname van de groei. "We delen meer boetes uit en sluiten meer illegale hotels."

Sinds een jaar verzamelt een speciaal onderzoeksteam van de gemeente online gegevens van Airbnb-verhuurders. Daarvoor handelden ze alleen als ze een melding kregen van omwonenden. "Daardoor kunnen we naast de verhuurders waarover we klachten krijgen van buren ook zogenoemde 'stille verhuurders' opsporen", zegt Ivens.

Slimme verhuurders vinden altijd wel een manier om de regels te omzeilen.

Hans Vugts, hoteldirecteur

En de gemeente heeft nog meer maatregelen in petto: de eerder aangekondigde meldplicht gaat per 1 oktober in. Iedereen die zijn kamer of appartement aan toeristen verhuurt, moet dit van tevoren melden bij de gemeente. Als je dat niet doet, riskeer je een boete die kan oplopen tot 20.500 euro. De meldplicht geldt voor alle woningen die verhuurd worden aan toeristen, dus ook via andere sites als Wimdu, Booking en 9Flats.

Onstuimige groei Airbnb Amsterdam lijkt voorbij

Hans Vugts, hoteldirecteur en voormalig bestuurslid van Koninklijke Nederlandse Horeca Amsterdam, is benieuwd of de meldplicht ook echt de illegale verhuur gaat terugdringen. "We zijn blij dat de gemeente haar nekt uitsteekt, maar slimme verhuurders vinden altijd wel een manier om de regels te omzeilen."

Ook wethouder Ivens beaamt dat er nog veel moet gebeuren om de groei van illegale verhuur via Airbnb niet alleen te remmen, maar ook terug te dringen. "Daar hebben we meer ruimte in de wet voor nodig. Bijvoorbeeld dat we lokaal mogen besluiten het maximale aantal dagen dat je mag verhuren te verlagen naar dertig per jaar."

Daar is Vugts het mee eens. "Dan wordt het voor professionele partijen pas echt minder interessant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl