NOS NieuwsAangepast

Airbnb is tegen Amsterdamse meldplicht

Huizenverhuursite Airbnb is tegen de meldplicht die Amsterdam gaat invoeren. De gemeente kondigde eerder deze week aan dat iedereen die zijn appartement of kamer aan toeristen verhuurt dit van tevoren bij de gemeente moet melden. Gisteren werd duidelijk dat die plicht per 1 oktober wordt ingevoerd.

"Airbnb heeft een lange geschiedenis van nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam op het gebied van duidelijke verhuurregels", zegt Airbnb in een reactie tegen de NOS. "Wij hebben net automatische verhuurlimieten ingevoerd en we innen toeristenbelasting. In plaats van het invoeren van weer nieuwe regels zou Amsterdam soortgelijke samenwerkingen moeten opzetten met andere websites, zodat de regels voor iedereen gelijk zijn."

'Wapen in strijd tegen illegale hotels'

De gemeente Amsterdam noemt de meldplicht een nieuw wapen in de strijd tegen illegale hotels. Overtreders kunnen een boete van maximaal 20.500 euro krijgen. Amsterdam had al regels voor Airbnb, zo mag je maximaal zestig dagen per jaar je huis aan toeristen verhuren en aan maximaal vier personen tegelijk.

In de praktijk was het soms moeilijk voor de gemeente om te bewijzen dat verhuurders zich niet aan deze regels houden. Airbnb deelt geen gegevens met de stad over hoe vaak een adres verhuurd wordt. Als mensen zich straks niet aan de meldplicht houden, wordt het makkelijker om hen te beboeten.

De meldplicht geldt voor alle woningen die verhuurd worden aan toeristen, dus ook via andere sites als Wimdu, Booking en 9Flats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl