De Glazen Koets bij paleis Noordeinde (2016) NOS

De route die koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Prinsjesdag van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal brengt, is anders dan vorig jaar. De Glazen Koets rijdt over een kleine twee weken weer het oude parcours.

Vorig jaar moest het koninklijk paar uitwijken omdat het Tournooiveld, vlak bij het Binnenhof, werd verbouwd. Er is daar onder meer een ondergrondse parkeergarage gekomen. De koets reed toen over het Plein.

De Koninklijke rijtoer van 2017

De Glazen Koets wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar gebruikt. De Gouden Koets is na Prinsjesdag 2015 buiten gebruik gesteld voor groot onderhoud. Dat zal nog jaren duren.

De Glazen Koets is in 1826 aan koning Willem I gegeven en is daarmee de oudste koets van de Koninklijke Stallen. Het rijtuig is onlangs voor een bedrag van 1,2 miljoen euro gerenoveerd.

De Gouden Koets in 2015 ANP

De Prinsjesdagrit van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof is een oud ceremonieel. Behalve vorig jaar is er weleens vaker afgeweken van de normale route. Na de aanslagen in de Verenigde Staten in 2011 bijvoorbeeld, stopte koningin Beatrix op het Lange Voorhout, in de buurt van de Amerikaanse ambassade.

STER reclame