De Gouden Koets is het laatste gebruikt op Prinsjesdag in 2015. Dit jaar rijden de koning en de koningin in de Glazen Koets.
NOS NieuwsAangepast

Herstel Gouden Koets kost mogelijk 1,2 miljoen en gaat jaren duren

Het kosten van het groot onderhoud aan de Gouden Koets worden geschat op zo'n 1,2 miljoen euro. Het rijtuig dat op Prinsjesdag wordt gebruikt om het staatshoofd naar de Ridderzaal te rijden, is mogelijk zeven jaar uit de roulatie.

Deze inschatting doet Stalmeester van de koning, Bert Wassenaar op basis van de restauratie van de Glazen Koets. "De kosten kunnen we niet helemaal aangeven, maar met 1,2 miljoen euro komen we in de richting", zei Wassenaar op een bijeenkomst over Prinsjesdag aanstaande dinsdag.

Houvast

De koets is inmiddels grotendeels uit elkaar gehaald, er zijn offertes aangevraagd en er is een Raad van Advies ingesteld die beoordeelt welke onderdelen zeker opgeknapt moeten worden. Daarna worden gedetailleerdere offertes gemaakt.

"Het is daarom te vroeg voor een precieze indicatie van de kosten, al bieden de kosten van de restauratie van de Glazen Koets wel enig houvast", zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. De renovatie van de Glazen Koets, die vanaf dit jaar de Gouden Koets vervangt, duurde van 2007 tot 2015, ook zo'n zeven jaar.

Zelf bepalen

Premier Rutte heeft tot ergernis van oppositiepartijen D66 en SP de geschatte renovatiekosten tot dusver niet openbaar willen maken. De koning betaalt de renovatie uit zijn eigen begroting en hij mag zelf bepalen hoe hij met zijn geld omgaat, vindt Rutte.

Vorig jaar werd bekend dat groot onderhoud aan het rijtuig nodig is; het onderstel, de kast, de stoffering en de bok moeten allemaal gerestaureerd worden. In de Kamer klonk verbazing over de ingrijpende renovatie, terwijl het rijtuig maar één keer per jaar rijdt.

De restauratie van dergelijke historische koetsen is zeer gespecialiseerd werk en kan vergeleken worden met de restauratie van historische schilderijen, zegt de directeur van de Koninklijke Verzamelingen, Flip Maarschalkerweerd. De Gouden Koets, een geschenk van Amsterdam aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging, is gebouwd in 1898.

Kwetsbaar

"De koets is bijna 120 jaar oud en in die jaren is hij blootgesteld aan vuil, stof en vocht. De techniek die destijds werd gebruikt is ook heel kwetsbaar." Maarschalkerweerd benadrukt het belang van een zorgvuldige renovatie. "Haastige spoed is zelden goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl