Koning Willem-Alexander in de Gouden Koets
NOS Nieuws

Ook PvdA wil openheid over Gouden Koets

Ook regeringspartij PvdA wil weten wat het onderhoud van de Gouden Koets kost. Gisteren schreef premier Rutte aan de Tweede Kamer dat de kosten niet openbaar worden. Volgens Rutte valt de opknapbeurt binnen de begroting van de koning en heeft die binnen die begroting de vrijheid om te bepalen hoe hij met zijn geld omgaat.

SP en D66 lieten gisteren al weten dat ze zich daar niet bij neerleggen en de PvdA en GroenLinks sluiten zich daarbij aan. Kamerlid Recourt vindt dat de kosten "zonder twijfel" openbaar moeten worden.

Transparanter

Op NPO Radio 1 zei Recourt dat het al jaren een wens van de Kamer is om de kosten van het koninklijk huis transparanter te maken. Hij verwees naar de discussie rond de Groene Draeck, waar volgens hem de kosten de pan uit rezen.

Recourt vindt dat er al dingen zijn verbeterd, maar nog niet genoeg. "Dat blijkt ook uit het voorbeeld van de Gouden Koets. Het gaat gewoon om belastingcenten en dat wil ik als volksvertegenwoordiger kunnen controleren."

Grondwet

Ook de Leidse hoogleraar staatsrecht Voermans vindt dat de kosten van de restauratie van de Gouden Koets openbaar moeten worden. "Het gaat hier om het handelen van de koning en daar is de premier helemaal verantwoordelijk voor. Als Kamerleden daarom vragen, moet Rutte daar volgens de grondwet inlichtingen over geven", zei Voermans op NPO Radio 1.

Volgens Voermans creëert Rutte een rookgordijn. "Zijn redenering is leuk geprobeerd, maar onjuist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl