Premier Rajoy en PSOE-leider Sanchez, eensgezind tegen het Catalaanse referendum
NOS NieuwsAangepast

Spanje verzoekt hof Catalaans referendum te verhinderen

Premier Rajoy van Spanje heeft het Constitutioneel Hof verzocht te voorkomen dat in Catalonië op 1 oktober een referendum over onafhankelijkheid wordt gehouden. Rajoy deelde dat mee na een spoedzitting van zijn minderheidskabinet.

De premier noemt het referendum illegaal en een aanval op de Spaanse en Catalaanse grondwet. Rajoy sprak ook met de socialisten en de liberalen, die net als de Partido Popular tegen het referendum zijn.

In een televisietoespraak zei Rajoy dat het referendum niet aan de democratische voorwaarden voldoet. Hij verzekerde dat het niet zal doorgaan.

Het Spaanse Openbaar Ministerie stelt strafvervolging in tegen de leden van het Catalaanse parlement, die gisteren gestemd hebben voor het houden van een referendum.

Procureur-generaal José Manuel Maza deelde mee dat ook de leden van de Catalaanse deelstaatregering die het besluit over het referendum ondertekend hebben, zullen worden vervolgd.

Spaanse regering fel tegen referendum

Maza heeft de Spaanse legertop gevraagd een onderzoek in te stellen naar de voorbereiding van het referendum, dat Spanje als illegaal beschouwt.

Een meerderheid van het Catalaanse parlement ging er gisteren mee akkoord om de bevolking op 1 oktober te raadplegen over afscheiding van Spanje. 52 parlementsleden verlieten tijdens de stemming uit protest de zaal.

De Catalaanse president Puigdemont zette gisteren zijn handtekening onder het decreet dat het referendum mogelijk maakt. Hij werd gevolgd door alle leden van zijn kabinet, om de verantwoordelijkheid over het besluit te delen mocht het tot vervolging door Spanje komen.

Puigdemont zei dat het niet meer van deze tijd is dat een staat voorbijgaat aan de rechten van de burgers. Catalonië zal vanaf 1 oktober zelf zijn toekomst bepalen, verklaarde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl