Artur Mas begroet zijn aanhang voor de rechtbank in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Voormalige Catalaanse regiopremier Mas voor de rechter

In de Spaanse stad Barcelona hebben duizenden mensen zich verzameld voor een gerechtsgebouw waar de voormalige regiopremier Artus Mas vandaag terecht moet staan. De Spaanse justitie beschuldigt hem van het illegaal organiseren van een referendum in 2014 over de onafhankelijkheid van de regio Catalonië.

De Spaanse regering had het referendum destijds als ongrondwettelijk bestempeld en verboden. Maar Mas liet het toch doorgaan, met hulp van vrijwilligers.

Hij wordt nu beschuldigd van burgerlijke ongehoorzaamheid en een ambtsmisdrijf. Justitie eist dat hij tien jaar lang geen bestuurlijke functie meer vervult. Naast Mas staan nog twee anderen voor de rechter.

Catalanen op straat uit steun voor oud-regiopremier

Het referendum van 9 november 2014 was niet bindend. De uitslag heeft verder geen gevolgen gehad, maar de politieke betekenis was er wel degelijk. Er deden 2 van de 5,4 miljoen stemgerechtigde Catalanen mee. Tachtig procent stemde voor afscheiding van Spanje.

Catalonië strijdt al decennia lang voor onafhankelijkheid. De regio beschouwt zichzelf als een aparte natie en wil zich afscheiden van Spanje. De huidige Catalaanse regering heeft een nieuw referendum aangekondigd voor september van dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl