Regiopremier Artur Mas brengt zijn stem uit tijdens het 'illegale referendum' op 9 november
NOS Nieuws

Madrid klaagt Catalaanse politici aan

Door correspondent Jessica van Spengen

Justitie in Spanje heeft een officiële aanklacht ingediend tegen regiopremier Artur Mas en twee leden van zijn Catalaanse regering, vanwege het illegaal organiseren van een referendum op 9 november.

De Catalanen konden op 9 november duidelijk maken of ze onafhankelijk willen worden van Spanje. De Spaanse regering had het referendum verboden en zelfs het houden van een peiling werd niet toegestaan.

Het constitutioneel hof besloot de peiling op te schorten en wilde de tijd nemen om een verzoek tot een officieel referendum te beoordelen. Volgens justitie hebben de politici die beslissing aan hun laars gelapt.

Ongehoorzaam

De regiopremier zou zich door het organiseren van de peiling schuldig hebben gemaakt aan ernstige ongehoorzaamheid, het plegen van een ambtsmisdrijf en het misbruik maken van functies. Ook de Catalaanse vicepremier en de regiominister voor onderwijs worden hier nu van verdacht.

De aanklacht komt ondanks de aankondiging van premier Rajoy dat hij opnieuw de dialoog wil aangaan met de Catalanen. Rajoy wil het dan niet hebben over een nieuw referendum, maar mogelijk wel over betere afspraken met de deelregio over financiële zaken.

Volgende week zaterdag gaat de premier naar Barcelona.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl