Schade op Sint-Maarten door orkaan Irma
NOS NieuwsAangepast

Sint-Maarten zwaar getroffen: zeker acht doden op Franse eilanden

Sint-Maarten is zwaar getroffen door de orkaan Irma, die gisteren over het eiland trok. Op het Franse deel van het eiland en het nabijgelegen Saint-Barthélemy zijn volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken zeker acht mensen om het leven gekomen. 23 anderen raakten gewond.

Over slachtoffers op het Nederlandse gedeelte is nog geen informatie. De communicatie met het eiland verloopt moeizaam en het openbare leven ligt plat.

"Een aantal kritieke functies kunnen niet op gang komen", zegt luitenant ter zee Egbert Stoel in het NOS Radio 1 Journaal. "Het vliegveld is niet begaanbaar, het ziekenhuis is heel beperkt open, de brandweer is ernstig geraakt en de haven is niet beschikbaar. Ook regeringsgebouwen zijn niet beschikbaar en het steunpunt van de kustwacht is ernstig geraakt."

Met militaire communicatiemiddelen is het gelukt om contact te krijgen met het eiland. "Maar de reguliere communicatie lijkt nog geheel plat te liggen", zegt marinewoordvoerder Stoel.

Hulpverlening

Of er op het Nederlandse gedeelte van Sint-Maarten slachtoffers zijn is nog niet duidelijk. Stoel: "Onze prioriteit is nu om het vliegveld van Sint-Maarten vrij te maken, zodat je mensen en middelen op het eiland krijgt. Maar het is meer dan aannemelijk dat de lokale bevolking en gewone gebouwen getroffen zijn."

De ministers die betrokken zijn bij de hulpverlening op de eilanden, komen vanochtend bijeen in Den Haag. Minister Plasterk zegt tegen de NOS dat het beeld van de situatie op Sint-Maarten nog niet compleet is. Over slachtoffers heeft ook hij nog geen informatie. De minister hoopt dat vrijdag een eerste hulpvliegtuig op het eiland kan landen, omdat de nieuwe orkaan José zaterdag wordt verwacht.

De marine is met twee schepen vanuit Aruba en Curaçao onderweg naar Sint-Maarten. Op beelden van Defensie is de schade goed te zien:

Luchtbeelden tonen grote schade

Plunderingen

Correspondent Dick Drayer heeft begrepen dat de sfeer op het eiland grimmig is. "Het beeld dat ik heb gekregen via mijn contacten is niet gunstig. Er vinden al plunderingen plaats", zegt hij. "En de straten van Philipsburg zijn geblokkeerd door puin. Dat levert nog een extra gevaar op, mocht de nieuwe orkaan José langs Sint-Maarten komen."

De avondklok is op het eiland nog steeds van kracht. Volgens de bronnen van Drayer houden veel mensen zich daar niet aan. "De handhaving van de avondklok is op dit moment een probleem. Dat is ook een probleem voor de hulpverleners, want iedereen loopt elkaar dan voor de voeten."

Op Saba en Sint-Eustatius is de situatie volgens luitenant ter zee Stoel overzichtelijker. "Op Saba zijn wel omgevallen bomen en is er schade, maar het openbare leven lijkt daar redelijk te functioneren. Dat geldt ook voor Sint-Eustatius. Wel is daar de weg tussen de haven en het vliegveld beschadigd. Die moet worden vrijgemaakt." Het lijkt er volgens Plasterk op dat er op die twee eilanden geen slachtoffers zijn.

Ondertussen ligt in het gebied alweer een nieuwe orkaan op de loer: José. Die komt waarschijnlijk zaterdag aan in het gebied. "Op dit moment wordt de koers zo ingeschat dat het systeem geen orkaanwinden veroorzaakt in het getroffen gebied", meldt Weeronline. "Hij buigt eerder af in noordelijke richting."

De orkaan is bovendien minder krachtig dan Irma. Het is nu categorie 1 en kan nog uitgroeien naar categorie 3, op een schaal van 5.

Bekijk hieronder foto's vanuit de lucht. Klik (via computer of laptop) of swipe (via tablet of smartphone) naar rechts voor meer foto's.

  • anp
  • Ministerie van Defensie
  • Ministerie van Defensie
  • Ministerie van Defensie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl