Plasterk en Blok op het Binnenhof in Den Haag in 2010 ANP

De ministers die het meest betrokken zijn bij de hulpverlening op de eilanden die door orkaan Irma zijn getroffen, komen vanochtend bij elkaar in het Nationaal Crisiscentrum in Den Haag.

Volgens minister Plasterk is het doel van de bijeenkomst vooral het in kaart brengen van de hulpvraag. Het is de bedoeling om nog voor de verwachte tweede orkaan, José, extra spullen en extra mensen naar het eiland te sturen. Daarvoor is het nodig om het vliegveld op Sint-Maarten zo snel mogelijk vrij te krijgen, aldus Plasterk.

De bijeenkomst begint om 10.00 uur en wordt geleid door premier Rutte. Naast hem en Plasterk zullen de ministers Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Jeanine Hennis (Defensie) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) er zijn. Om 11 uur is er een persconferentie.

Hoewel zijn ministerie vertegenwoordigd zal zijn is minister van Buitenlandse Zaken Koenders zelf niet aanwezig bij het crisisoverleg. Hij is onderweg naar een internationale bijeenkomst in Tallinn, waar hij ook met zijn Franse en Britse ambtgenoten over de orkaan zal spreken.

Het natuurgeweld is zo groot dat je je hart vasthoudt maar we weten het niet.

Minister Plasterk

Orkaan Irma raast op dit moment door het Caribisch gebied. Daarbij zijn voor zover nu bekend zes doden gevallen.

Op het eiland Saba lijken vooralsnog geen slachtoffers te zijn. Of er op Sint-Maarten en Sint-Eustatius slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend, omdat er nog maar weinig communicatie met de eilanden mogelijk is.

Volgens minister Plasterk gaat de communcatie "in vlagen" en is er daarom maar een gedeeltelijk beeld. "Het natuurgeweld is zo groot dat je je hart vasthoudt maar we weten het niet", aldus de minister.

Volgens de commandant van marineschip Zr. Ms. Zeeland, dat een helikopter boven de eilanden liet vliegen, is er "zeer grote materiële schade op Sint-Maarten." De schade op Saba en Sint-Eustatius valt relatief mee, schrijft de commandant.

Berichten over plunderingen kan Plasterk niet bevestigen. Wel zegt hij dat de militairen die van tevoren naar Sint-Maarten zijn gegaan onder lokaal gezag kunnen meehelpen om plunderingen tegen te gaan.

Luchtbeelden tonen grote schade

STER reclame