Deir al-Zor
NOS NieuwsAangepast

Syrisch leger doorbreekt omsingeling Deir al-Zor

Het Syrische leger meldt een belangrijk succes bij de gevechten met de terreurgroep IS. Troepen van president Assad, gesteund door de Libanese Hezbollah-beweging, hebben de omsingeling van een regeringsenclave in de stad Deir al-Zor doorbroken. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt de doorbraak.

De stad met zo'n 90.000 inwoners was sinds 2014 grotendeels in handen van IS. Regeringstroepen hielden stand in een deel van de stad, maar waren van de buitenwereld afgesneden, samen met duizenden burgers. Bevoorrading was alleen mogelijk door de lucht.

Deir al-Zor ligt in de woestijn ten zuidoosten van Raqqa, in een deel van Syrië waar IS nog tamelijk sterk staat. IS beheerst nog altijd het grootste deel van de provincie Deir al-Zor en de helft van de stad.

De groep staat wel onder enorme druk en heeft al veel terrein verloren. Ook Raqqa, de 'hoofdstad' van IS, ligt onder vuur van Koerdische en Arabische strijdgroepen. Ze worden daarbij gesteund door een alliantie onder leiding van de Verenigde Staten.

In het buurland Irak zijn IS-strijders na zware gevechten verdreven uit de steden Mosul en Tal Afar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl