Iraakse militairen vlakbij Tal Afar
NOS NieuwsAangepast

'Iraakse stad Tal Afar was van grote logistieke waarde voor IS'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

De Iraakse stad Tal Afar is heroverd op Islamitische Staat. Een essentiële overwinning in de strijd tegen de terreurgroep, zegt correspondent Marcel van der Steen. "Het is weer een stap richting het einde van het kalifaat. Dit is een belangrijk moment."

Tal Afar was geen grote stad en had ook niet zoveel symbolische waarde als IS-bolwerken Raqqa of Mosul, maar toch is dit een veelzeggende overwinning. "De Iraakse stad was van grote logistieke waarde. Tal Afar ligt precies tussen de belangrijkste IS-steden Mosul (in het oosten) en de Syrische stad Raqqa (in het westen) in." Met de inname van Tal Afar is de hele provincie Niniveh weer in handen is van het Iraakse leger.

De kans is groot dat er in Tal Afar ook nog IS-strijders zijn, verborgen in tunnels en huizen.

Marcel van der Steen

De herovering nam maar twee weken in beslag - een groot verschil met bijvoorbeeld de herovering van Mosul, die vele maanden duurde. Dat lag vooral aan de tactiek die IS toepaste in Mosul: de strijders gebruikten daar burgers als menselijke schilden en verstopten zich in tunnels onder de grond. "In Tal Afar had IS minder mogelijkheden om terug te vechten."

Maar de herovering kan ook te vroeg uitgeroepen zijn, zegt Van der Steen. Net als in Mosul. Daar werd twee keer ten onrechte de overwinning gevierd. "De kans is groot dat er in Tal Afar ook nog IS-strijders zijn, verborgen in tunnels en huizen", gaat Van der Steen verder. "Misschien hebben ze het te vroeg geroepen, want Irak wilde de stad terug hebben vóór het Offerfeest. En dat begint vanavond."

Na deze herovering is niet meer veel over van het kalifaat van Islamitische Staat. "Eigenlijk zijn er in Irak nog maar twee gebieden in handen van IS. De stad Hawija, naast Kirkuk, en het grensgebied bij Syrië." Dat gebied grenst aan Deir-al Zor, het Syrische gebied dat nog in handen is van IS. In dat gebied bevinden de gevluchte IS-strijders zich waarschijnlijk op dit moment, samen met de IS-leiders die gevlucht zijn uit Raqqa.

De strijd om Raqqa, de grootste Syrische stad die nog in handen is van IS, begon in juni. Op dit moment is ongeveer de helft van de stad heroverd op IS. Maar de herovering gaat moeizaam. Net als in Mosul gaat de strijd namelijk straat voor straat, door de tunnels die IS gebruikt. Als Raqqa ook is heroverd, samen met Hawija, wordt het spannend. Van der Steen: "Dan zit IS écht van alle kanten vast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl