Juichende Iraakse militairen bij Tal Afar
NOS NieuwsAangepast

Iraaks leger herovert Tal Afar op IS

Premier Abadi van Irak heeft verklaard dat de stad Tal Afar volledig is bevrijd. De IS-strijders die de stad in handen hadden zijn verslagen in een operatie die iets minder dan twee weken in beslag nam. Een maand geleden heroverde het Iraakse leger al het nabijgelegen Mosul.

Iraakse troepen brachten de extremisten de beslissende slag toe in een gebied ten noordwesten van Tal Afar, waar de IS-strijders vorige week naartoe waren gevlucht.

Abadi zei dat "de misdadigers van Daesh (Arabisch voor IS) overal waar ze zijn zullen worden verslagen, waarbij ze alleen de keus hebben tussen overgave en de dood".

  • AFP
    De poorten van tal Afar, beklad met leuzen van IS
  • AFP
    Iraakse militairen aan de rand van Tal Afar
  • AFP
    Pantservoertuigen op-transport naar het laatste IS-bolwerk in Irak
  • AFP
    Iraakse militairen vlakbij Tal Afar
  • AFP
    Iraakse militairen vlakbij Tal Afar

Tal Afar ligt in het noorden van Irak, iets ten zuidwesten van Mosul. Met de inname van Tal Afar is de hele provincie Nineveh weer in handen van het Iraakse leger. Het was een van de laatste steden in Irak waar de IS-vlag nog wapperde.

IS heeft nog wel enkele steden in het westen van het land in handen, en de noordelijke stad Hawija. Drie jaar geleden was een derde van het Iraakse grondgebied door IS veroverd.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl