Reuters

De herovering van het militante bolwerk Tal Afar op Islamitische Staat is nabij, zegt de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken al-Jaafari. Het Iraakse leger wordt bij het offensief tegen Tal Afar geholpen door de internationale coalitie onder leiding van de VS en Koerdische en sjiitische strijders.

Volgens een woordvoerder van het Iraakse leger is de stad voor 95 procent ingenomen. IS veroverde Tal Afar, langs de bevoorradingsroute tussen het Syrische en het Iraakse deel van het zelfverklaarde kalifaat, in 2014. De stad wordt beschouwd als een broedplaats voor extremistische groepen.

Een strijder van een sjiitische militie maakt het overwinningsteken in het IS-bolwerk Tal Afar in het westen van Irak Reuters

Op 20 augustus begon het leger met 50.000 man het offensief om de stad te heroveren. Naar wordt aangenomen wordt Tal Afar verdedigd door zo'n 2000 IS-strijders. Die hebben de bevolking verboden de stad te verlaten.

De tien- tot twintigduizend burgers in de stad hebben al maanden gebrek aan alles. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie leven de inwoners van Tal Afar al vier maanden op brood en vervuild water.

Het snelle succes van het Iraakse leger zou te danken zijn aan het feit dat de IS-strijders in Noordwest-Irak geen centraal commando meer hebben. Mosul, de grootste stad die IS hier in handen had, viel vorige maand in handen van het Iraakse leger. De inname van die stad kostte negen maanden.

Reuters

STER reclame