SP-leider Emile Roemer
NOS Nieuws

Roemer blij om mislukken sociaal akkoord

SP-leider Roemer is er niet rouwig om dat het polderoverleg tussen werkgevers en werknemers is mislukt. In een lezing in perscentrum Nieuwspoort ter gelegenheid van de opening van het nieuwe parlementaire jaar zei hij dat een sociaal akkoord over de arbeidsmarkt niet in schimmige achterkamertjes moet worden gesloten.

Roemer vindt dat de strijd over fundamentele tegenstellingen in het openbaar, in de Tweede Kamer, moet worden uitgevochten, "Want anders herkent niemand zich meer in de politiek." Hij is blij dat het erop lijkt dat dit nu inderdaad gaat gebeuren.

De SP-voorman vindt dat Nederland niet moet worden bestuurd "als een saaie vereniging waarin iedereen het met elkaar eens is", "Zonder botsende visies en zonder politici die het debat op het scherpst durven te voeren, wordt de politiek een voetnoot bij de modellen van het Centraal Planbureau", zei hij in Nieuwspoort. "Dat is voor mij een horror-scenario."

Roemer zei dat hij nog liever een kabinet met een duidelijk rechtse koers ziet komen "dan een kabinet waarin de partijen elkaar niet kunnen vinden en dus compromissen moeten sluiten".

'Beschadiging'

Verder haalde hij hard uit naar oud-Kamerlid Gesthuizen, die een boek over de SP schreef, dat vandaag uitkomt. Zij is zeer kritisch over oud-SP-leider Marijnissen.

Roemer zegt dat hij Gesthuizen vorige week heeft gevraagd of hij het mocht lezen, maar ze wilde het hem niet toesturen. Daardoor kon hij zich naar eigen zeggen niet verdedigen tegen wat er in de pers over werd geschreven. Hij is daar boos over.

"Als je het niet wilt laten lezen aan de mensen die zich moeten verantwoorden, dan kan ik alleen maar concluderen dat je uit bent op beschadiging. Dat vind ik erg jammer."

Ook formatie-onderhandelaar Segers van de ChristenUnie sprak bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar. Hij zei dat het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er zeker komt.

Op de vraag of de onafhankelijkheid van parlementariërs niet in het geding komt bij een kabinet met een uiterst krappe meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer, zei hij dat het regeerakkoord door de hele ChristenUnie-fractie moet worden gesteund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl