Boek oud-SP-Kamerlid schetst cultuur die geen tegenspraak duldt

Binnen de SP geldt een ijzeren discipline en tegenspraak wordt nauwelijks geduld. Dat beeld schetst SP-politicus Sharon Gesthuizen in haar boek Schoonheid macht liefde: In het leven en de politiek dat dinsdag verschijnt. Gesthuizen zat ruim tien jaar in de Tweede Kamer en nam in maart afscheid.

Over SP-oprichter Jan Marijnissen is Gesthuizen ronduit negatief. Ze zegt dat hij jarenlang een schrikbewind in de Tweede Kamer voerde, waardoor Kamerleden in de knel kwamen en opbrandden. Ook nadat hij het stokje had overgedragen aan Emile Roemer zou hij de fractie in een ijzeren greep hebben gehouden.

Overspannen

Gesthuizen probeerde in 2015 partijvoorzitter te worden, als opvolger van Marijnissen. Die strijd verloor ze van Ron Meyer. In haar boek beschrijft ze dat Meyer hulp kreeg van de partijtop omdat hij de gewenste kandidaat was, en zij niet.

Gesthuizen besloot daarna zich niet verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar. In haar boek vertelt Gesthuizen ook openhartig over de tijd dat zij overspannen was, anderhalf jaar nadat ze was aangetreden als Kamerlid.

Jammer

De NOS heeft Jan Marijnissen nog niet kunnen bereiken voor een reactie. De huidige partijleider Roemer zegt dat hij zijn partij niet herkent in het beeld dat Gesthuizen schetst. Hij vindt het jammer dat ze zo terugkijkt op haar periode als Kamerlid voor de SP.

Roemer heeft het boek nog niet kunnen lezen, maar ook zodra hij dat wel heeft gedaan, zal hij niet reageren op Gesthuizens persoonlijke ervaringen. "Ook omdat velen een heel andere mening hierover zullen hebben".

Heel andere beleving

SP-Kamerlid van Nispen onderschrijft dat. "Ik herken de herinneringen zo niet, ik heb zelf een heel andere beleving." Zijn collega Van Raak herkent de verhalen van Gesthuizen evenmin. "Het lijkt een persoonlijk verhaal over zaken die ik anders beleefd heb."

Oud-Kamerlid Bashir, die net als Gesthuizen in maart afscheid nam van de SP-fractie, zegt in het Reformatorisch Dagblad dat hij de beschrijvingen van Gesthuizen juist wel herkent en haar boek "nog mild" vindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl