NOS NieuwsAangepast

Meer aanmeldingen voor pabo-lerarenopleiding

De belangstelling voor een baan in het basisonderwijs neemt toe. Dit jaar beginnen meer leerlingen aan een pabo-opleiding dan vorig jaar. Het aantal aanmeldingen steeg met 7,6 procent van 6144 naar 6610, blijkt uit cijfers van de hogescholen.

De organisatie van basisschoolbesturen, de PO-Raad, is blij met de toename, maar ziet die als een druppel op de gloeiende plaat. Op korte termijn gaan veel leraren met pensioen. In 2020 dreigt een tekort van ruim 4000 leraren en schoolleiders. In 2025 is dat opgelopen naar 10.000.

"Van de stijging die we nu zien bij de opleidingen hebben we pas over een paar jaar profijt", zegt een woordvoerder van de PO-Raad. "Om acute problemen op te lossen zullen we het moeten hebben van zij-instromers en moeten we ervoor zorgen dat leraren na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd blijven doorwerken."

Behaalde diploma's

Dat er meer studenten aan de opleiding beginnen, betekent niet automatisch dat er straks meer onderwijzers voor de klas staan. Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs blijkt dat sinds 2010 steeds minder diploma's zijn behaald. In het jaar 2015/2016 kregen zo'n 3600 pabo-studenten hun diploma terwijl er veel meer studenten aan de opleiding waren begonnen.

Studenten die wel een diploma haalden, vonden door het lerarentekort de laatste jaren vaker een baan dan in de jaren daarvoor. De directeur van van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen zei daarover in het NOS Radio 1 Journaal: "Als je nu begint aan de pabo, dan ben je eigenlijk zeker van een baan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl