NOS
NOS VoetbalAangepast

'Kleedkamerfilmpje Gullit is reden voor ontslag'

In Studio Voetbal spraken John de Wolf, Daniël de Ridder en Arno Vermeulen natuurlijk over het Nederlands elftal. Na de kansloze 4-0 nederlaag in Parijs tegen Frankrijk greep Oranje de laatste strohalm tegen Bulgarije door met 3-1 te winnen.

Van euforie was echter geen sprake. Sterker, door de 4-0 zege van Zweden op Wit-Rusland is de kans op plaatsing voor het WK alleen maar kleiner geworden.

Na afloop ging het vooral over het contact met de volgers. Over de eenzame ereronde van Arjen Robben, die als een van de weinigen de moeite nam om het publiek in de Arena te bedanken.

En over assistent-bondscoach Ruud Gullit, die meteen na de wedstrijd een filmpje vanuit de kleedkamer plaatste op social media. Tot ergernis van de bondscoach.

"Dit is een reden om op te moeten stappen", vindt Vermeulen. "Het is toch geen schoolklas? De kansen om het WK te halen zijn enorm gereduceerd en blijkbaar heeft Gullit dat niet door. Hij staat gewoon te roepen dat ze fantastisch gespeeld hebben."

"Advocaat, die er vlak achter staat, weet dit helemaal niet. Je schendt de regels van de kleedkamer. Jonge spelers worden er vaak op aangesproken dat ze dingen doen op social media die niet mogen. Hij zit nota bene in de technische staf."

De Ridder doet nog een duit in het zakje, "Als ik speler was, zou ik denken: waar is onze assistent mee bezig?"

Vermeulen: "Hij maakt er een flauwekulletje van. Dat imago heeft hij toch al een beetje. Ik vind het ongelooflijk dom."

'Kleedkamerfilmpje Gullit is reden voor ontslag'

Ook Arjen Robben was opvallend openhartig na de wedstrijd. Hij had zich gestoord aan het "gebrek aan beleving" bij het Nederlands elftal.

De Ridder: "Hij moet ook veel te veel doen. De wedstrijd tegen Frankrijk is bij uitstek een wedstrijd waarin hij het verschil kan maken. Maar dan komt hij als een soort rechtsback de hele tijd achter Kurzawa aan te lopen?"

Vermeulen vond Vincent Janssen opnieuw tegenvallen. "Bij AZ speelde Janssen fantastisch, toen schoot hij alle ballen op het doel. Maar hij speelt niet bij Tottenham en gaat daar ook niet meer spelen. Advocaat vond dat Janssen uitstekend had gespeeld. Dan ben je uitgepraat, maar dat is natuurlijk niet waar."

'Dit team was bang'

En Advocaat wenste opnieuw Bas Dost niet in te brengen. "Dat is toch onbegrijpelijk", vindt Vermeulen. "Eerst haalt hij Robin van Persie bij Oranje en laat hem ook nog invallen tegen Frankrijk. En ook nu als je doelpunten nodig hebt, valt Dost niet in. Dan vind je dus dat hij er helemaal niets van kan."

De Ridder heeft wel een verklaring voor die keuze. "Advocaat is bang om te verliezen. En die angst zag je bij sommige spelers ook. Dit team was bang om toch weer tegen die counter aan te lopen."

'Robben moet veel teveel doen bij Oranje'

Hoewel de bondscoach er anders over denkt, zijn de gasten aan tafel het erover eens dat de kansen van Oranje geslonken zijn. Maar een wonder is altijd mogelijk, zo bleek zondagavond in Toulouse.

Daar hield voetbaldwerg Luxemburg - nog wel met een B-team- het machtige Frankrijk in bedwang (0-0). Wordt Luxemburg opnieuw onze reddingsboei, zoals het dat was in de kwalificatie voor het EK van 1996 toen de Luxemburgers Tsjechië met 1-0 versloegen?

'Eén keer in veertig wedstrijden'

"Dit gebeurt één keer in veertig wedstrijden", tempert De Ridder de hoop op een nieuwe stunt van Luxemburg tegen Zweden. "Volgens mij was dit gewoon geluk. En pech voor Frankrijk."

Vermeulen ziet nog wel meer verrassingen. "Dat is het meest gekke aan deze poule. Frankrijk kan gewoon wereldkampioen worden, maar ze hebben nu al negen punten verspeeld. Dat is krankzinnig."

'Dat Frankrijk al negen punten heeft verspeeld, is krankzinnig'

Maar ook als het wonder zich zou voltrekken, heeft Oranje dan wel iets te zoeken in Rusland? "Kijk naar Portugal", zegt De Ridder. "Dat is een beter team dan Nederland, maar ook niet geweldig. En dat werd wel gewoon Europees kampioen."

De Wolf: "Het hoogst haalbare is, denk ik, om ernaartoe te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl