Zwoegend Oranje houdt met zege zicht op WK

WK-kwalificatie: Nederland-Bulgarije

Het Nederlands elftal heeft de hoop op deelname aan het WK van volgend jaar in Rusland levend gehouden. Na het echec van Parijs greep Oranje tegen Bulgarije in Amsterdam de laatste strohalm: 3-1.

Oranje, drie dagen terug op alle fronten afgetroefd door de Fransen, drong de Bulgaren nu direct terug. De frisse start, met veel beweging en een hoog baltempo, leverde al snel de 1-0 op. Daley Blind zette vanaf de achterlijn voor, waarna Davy Pröpper al na zeven minuten de bal in het doel kon tikken.

Kostadinov kopt op de paal

Bulgarije kwam er amper uit, maar bij de eerste goede aanval kopte Georgi Kostadinov op de paal. Op Oranje leek die waarschuwing een verlammende uitwerking te hebben. De flitsende opening kreeg geen vervolg en tot de rust lukte er weinig meer.

Oranje ging, ook gezien het mogelijk allesbepalende doelsaldo (Zweden stond bij rust in Borisov al 3-0 voor tegen Wit-Rusland), na rust op jacht naar meer doelpunten.

Het ontbrak de ploeg daarbij aan echte overtuiging en finesse, maar de 2-0 viel wel. Die was, uit een vlotlopende aanval, haast identiek aan de eerste. Weer zette Blind voor, maar nu tikte aanvoerder Arjen Robben in.

Arjen Robben balt zijn vuist na de 2-0

Ruim een minuut later was de marge weer één. Na een vrije trap keek iedereen toe hoe Kostadinov de bal op de kruin kreeg.

Oranje moest weer op jacht naar doelpunten. Een klein kwartier na de aansluitingstreffer van Bulgarije viel de 3-1. Opnieuw was het Pröpper die het eindstation was van een aanval. Quincy Promes was dit keer de aangever, Pröpper kopte van dichtbij binnen.

Ondanks de overwinning eindigde de avond toch nog in mineur, omdat Zweden een grote zege boekte op Wit-Rusland. Daar werd het uiteindelijk 4-0 en dus wordt het wegpoetsen van het nadelige doelsaldo een nog zwaardere opgave voor Oranje.