Staatssecretaris Van Dam bij bezoek aan een stal in Bathmen
NOS NieuwsAangepast

Martijn van Dam: boeren zelf schuld aan inkrimpen veestapel

Martijn van Dam (PvdA), die twee dagen geleden vertrok als staatssecretaris van Economische Zaken, stelt melkveehouders zelf verantwoordelijk voor de gedwongen inkrimping van de veestapel.

In een interview met Vroege Vogels op NPO Radio 1 reageerde hij op kritiek van de boeren dat het zijn schuld is dat zij koeien moeten verkopen, omdat Nederland volgens Brussel te veel mest produceert.

"Boeren zelf hebben de verkeerde beslissing genomen. Ze zijn veel te hard gegroeid. En vervolgens kijken ze naar de overheid en zeggen: de overheid had dit moeten voorkomen", zei Van Dam. Hij stelt de boerenorganisaties medeschuldig.

Groei en krimp

Boeren hebben voor juli 2015 fors geïnvesteerd in uitbreiding van het aantal melkkoeien, omdat het melkquotum toen werd afgeschaft.

In 2016 maakte Brussel bekend dat Nederland meer mest produceert dan was toegestaan en dat er maatregelen moesten komen. Volgens Van Dam had Brussel ongelijk, maar kon Nederland het besluit niet aanvechten.

Het kabinet kwam met een fosfaatreductieplan, dat het aantal melkkoeien terug zou moeten brengen tot het niveau van 2 juli 2015. Boeren zagen investeringen, die veelal met geleend geld waren gedaan, in rook opgaan.

In mei stapten vijf boeren naar de rechter. Die oordeelde dat zij geen afstand van hun koeien hoeven te doen, omdat zij het fosfaatreductieplan niet hadden kunnen zien aankomen op het moment dat zij hun investeringen deden.

Van Dam ging in hoger beroep. Die zaak is nog niet behandeld. Andere boeren volgden het voorbeeld van hun vijf collega's en hoeven nu ook geen koeien naar de slacht te brengen.

Vorige maand werd bekend dat dankzij de maatregelen van Van Dam Nederland voor dit jaar zijn fosfaatdoelstelling lijkt te halen.

PvdA'er

De boerenorganisaties hebben weinig warme gevoelens voor de vertrokken staatssecretaris. Cees Romein van de vakgroep Melkveehouderij LTO Nederland zegt dat Van Dam "nooit echt los kwam van de PvdA. Dat deed zijn voorganger Sharon Dijksma toch een stuk behendiger. Van haar had je nooit het idee: daar zit een PvdA er. Dijksma verloor de belangen van de sector nooit uit het oog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl