NOS NieuwsAangepast

Nederland lijkt fosfaatdoelstelling makkelijk te halen

Nederland lijkt de door de EU opgelegde fosfaatdoelstelling voor dit jaar makkelijk te halen. Dat komt vooral door een forse daling van het aantal melkkoeien. Minder koeien betekent minder koeienpoep waar fosfaat in zit.

In de eerste helft van dit jaar hebben melkveehouders al 8,3 miljoen kilo minder fosfaat geproduceerd dan in de eerste helft van 2016, schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Kamer. De doelstelling voor het hele jaar is een reductie van 8,2 miljoen kilo.

Tenzij boeren in de tweede helft van het jaar opeens veel meer fosfaat gaan produceren, hebben ze de doelstelling van het zogeheten fosfaatreductieplan dus gehaald.

Regeling en ander voer

Het aantal melkkoeien groeide jarenlang, maar dat is nu veranderd. Begin dit jaar waren er nog zo'n 1,8 miljoen. Eind juni waren dat er ruim 160.000 minder. Dat komt door een regeling voor melkveehouders om met hun bedrijf te stoppen; ook mogen ze niet zomaar uitbreiden. Koeien krijgen daarnaast ander voer, waardoor er minder fosfaat in de poep zit.

Nederlandse boeren mogen van de EU meer koeienmest uitrijden dan eigenlijk is toegestaan volgens richtlijnen. Maar om die uitzonderingspositie te behouden moeten ze dit jaar wel onder het Europese fostaatplafond uitkomen. Vorig jaar gingen ze daar nog overheen. Te veel fosfaat in de bodem kan slecht zijn voor het milieu.

Rechtszaken

Uitspraken van de rechter in twee zaken kunnen nog roet in het eten gooien. Bedrijven die net hadden uitgebreid, waren het niet eens met nieuwe regels waardoor ze veel koeien meteen weer weg moeten doen. De rechter gaf ze gelijk. Daarna spanden ook andere bedrijven een zaak aan. Ze vonden ook dat ze in het nauw kwamen door de regels. Ook die kregen gelijk. De overheid is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraken.

Staatssecretaris Van Dam waarschuwt voor de mogelijke gevolgen. "Als individuele melkveebedrijven als gevolg van de procedures ervoor kiezen in de laatste maanden van het jaar weer uit te breiden, heeft dat consequenties voor de gehele sector." In heel 2016 werd 177 miljoen kilo fosfaat geproduceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl