Publiek domein
NOS NieuwsAangepast

Oprichter KKK-verliest straatnaam in Florida

De naam van de oprichter van de Ku Klux Klan verdwijnt uit het straatbeeld van Hollywood, Florida. Ook twee andere generaals die vochten voor de Geconfedereerde Staten verliezen hun straatnamen, heeft het stadsbestuur besloten.

Nathan Bedford Forrest vocht tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog voor het behoud van slavernij. Hij geldt als een bijzonder meedogenloze generaal, die zwarte militairen van het Noorden liet doden nadat ze zich hadden overgegeven.

Na de oorlog was hij betrokken bij de oprichting van de Ku Klux Klan, die bedoeld was om bevrijde slaven onder de duim te houden. Forrest was de eerste leider van de organisatie, de Grand Wizard.

Beeldenstorm

Naast Forrest werden in Hollywood ook straten vernoemd naar de generaals Robert E. Lee en John Bell Hood. De straten zijn te vinden in een wijk waar verwezen wordt naar meer historische figuren, zoals generaal George McClellan van het Noorden en generaal Custer, bekend van zijn strijd tegen de Sioux.

De afgelopen tijd is er in de VS veel te doen geweest over verwijzingen naar omstreden figuren uit de Amerikaanse geschiedenis. Tegenstanders noemen het belachelijk dat mensen die zich inzetten voor slavernij altijd nog geëerd worden met standbeelden. Voorstanders noemen het geschiedvervalsing om de beelden weg te halen.

Generaals van het Zuiden horen in musea en geschiedenisboeken thuis.

Congreslid Debbie Wasserman Schultz

Er werd gisteren meer dan zes uur vergaderd over het besluit om de generaals van de straatnaambordjes te schrappen. Meer dan 130 mensen vroegen om inspraak tijdens de raadsvergadering.

"Dit is alsof je in de Hitlerstraat woont", meende een plaatselijke politicus. "Generaals van het Zuiden horen in musea en geschiedenisboeken thuis, ze verdienen geen plek in onze straten", betoogde Congreslid Debbie Wasserman Schultz.

Tijdens het debat over de straatnamen werd duidelijk dat veel bewoners van de straat niet eens wisten naar wie de naam verwijst. Een vrouw woonde al 50 jaar in Lee Street zonder dat ze doorhad dat het om de generaal ging.

Bloem of boom?

Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe namen van de straten worden, daarover volgt volgende week een besluit. Mogelijk wordt er gekozen voor bomen of bloemen, anderen stelden de namen voor van mensen die voor afschaffing van de slavernij hebben gevochten.

Tijdens de inspraakavond suggereerde een inwoner van Hollywood dat Lee Street niet persé van naam hoeft te veranderen: de naam zou voortaan kunnen verwijzen naar schrijfster Harper Lee, auteur van het boek To kill a mockingbird.

Overigens blijft Forrest op andere plekken gewoon hangen: zo is er over Bedford Forrest Drive in het Texaanse Missouri City geen discussie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl