NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 31 augustus: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! De ochtend begint bewolkt met regen, maar vanmiddag wordt het op veel plaatsen droog en laat de zon zich zien. Het wordt een graad of 18.

Wat heb je gemist?

Er zitten opnieuw meer mensen in de bijstand, blijkt uit cijfers van het CBS. Tussen juni vorig jaar en dezelfde maand dit jaar is het aantal bijstandsgerechtigden met 12.000 gestegen, tot 472.000 mensen.

Meer dan de helft van hen heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Het aantal bijstandsgerechtigden in deze groep nam toe met 16.000. Mensen met een Nederlandse of westerse achtergrond kregen juist minder vaak een bijstandsuitkering.

De door de NS-afgekeurde Fyra-treinen worden gekocht door de Italiaanse spoorvervoerder Trenitalia, meldt het AD. Het bedrijf koopt zeventien van de negentien treinen. Volgens Italiaanse media krijgt Trenitalia de treinen voor een fractie van de oorspronkelijke prijs.

De Fyra-treinen zouden gaan rijden op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel, maar er ontstonden na de introductie grote problemen. De NS krijgt een deel van het verkoopbedrag.

Een Fyra wordt weggesleept uit Nederland

De storm Harvey is in de Golf van Mexico verder afgezwakt en is nu een tropische depressie. In veel delen van Housten zakt het water iets, maar er wordt ook gewaarschuwd voor nieuwe overstromingen in het zuidwesten van de staat Louisiana. Daar is Harvey opnieuw aan land gegaan.

Het dodental als gevolg van Harvey staat inmiddels op 31. Woensdag werden zes familieleden, onder wie vier kinderen, dood gevonden in een busje. Gevreesd wordt ook voor een chemische fabriek die ten noordoosten van de stad Houston ligt. De ceo van de fabriek zegt dat de temperatuur van het complex niet meer gereguleerd kan worden vanwege het uitvallen van de stroom.

Een overstroomde straat in Houston

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft achter gesloten deuren overlegd over de crisissituatie in Myanmar. Afgelopen week zijn naar schatting 18.000 Rohinya-moslims uit Myanmar op de vlucht geslagen naar Bangladesh. Ze voegen zich daar bij tienduizenden Rohingya die het afgelopen jaar al naar Bangladesh vluchtten.

Het leger van Myanmar is bezig met een grote operatie in Rakhine, de deelstaat waar het gros van de Myanmarese moslimminderheid woont. Het leger zegt op te treden tegen moslimrebellen, mensenrechtenorganisaties zeggen dat het leger zich schuldig maakt aan moord, marteling en verkrachting.

Verder vandaag...

Bezoeken premier Rutte en minister Koenders de Franse president Macron. Vanavond kijken ze samen naar de WK-kwalificatiewedstrijd Frankrijk-Nederland in Parijs.

En nog meer voetbal: het Deadline Day. Volg hier de laatste ontwikkelingen op de doorgaans knotsgekke laatste dag van de transfermarkt:

Ook is het twintig jaar geleden dat prinses Diana overleed. Op verschillende plekken wordt uitgebreid stilgestaan bij haar dood. Oud-correspondent Tine van Houts blikt terug op misschien wel de belangrijkste gebeurtenis van haar carrière:

De ongekende impact van de dood van Diana (ook 20 jaar later)

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl