Harvey zwakt af, maar nieuwe overstromingen dreigen

Aangepast
Reuters

De storm Harvey is in de Golf van Mexico verder afgezwakt en is nu een tropische depressie. Boven Houston klaart het op en in delen van de stad zakt het water iets.

Harvey verplaatst zich naar het noordoosten. De Amerikaanse weerdienst waarschuwt voor overstromingen van Texas tot Kentucky.

Familie

Het dodental in Houston is opgelopen tot ten minste 35. Gisteren werden zes familieleden, onder wie vier kinderen, dood gevonden in een busje dat door het water was meegesleurd.

Zeventien mensen staan nog als vermist opgegeven. De brandweer gaat de komende dagen van straat tot straat om mensen in veiligheid te brengen en huizen te doorzoeken op slachtoffers.

Port Arthur

Ook de havenstad Port Arthur, een stad van 50.000 inwoners, staat inmiddels onder water. In het nabijgelegen Beaumont, met 120.00 inwoners, is de drinkwatervoorziening uitgevallen. Ten westen van Houston dreigt een waterreservoir te overstromen. Omwonenden is geadviseerd te vertrekken.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, zegt dat het ergste nog niet voorbij is. Er kunnen nog altijd nieuwe gebieden overstromen, omdat meer regen is voorspeld.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De regen wordt minder, maar de overlast van Harvey blijft

In Texas zijn meer dan 30.000 mensen ondergebracht op opvangplekken. Zo'n 8500 Texanen zijn door reddingsdiensten in veiligheid gebracht.

Er is een enorme operatie op gang gezet om hulp te verlenen aan de getroffenen. Daaraan doen al 14.000 leden van de National Guard, de reservestrijdkrachten mee, en er zijn er nog eens 10.000 op weg. CNN meldt dat twee oorlogsschepen met hulpgoederen naar Texas op weg gaan.