ANP

Staatssecretaris Van Dam vindt dat de brandveiligheidseisen voor bestaande stallen moeten worden aangescherpt. Hij bekijkt of in het Bouwbesluit aanvullende eisen kunnen komen op het gebied van preventie. Maar hij laat het aan het volgende kabinet over om hierover knopen door te hakken.

Er waren de afgelopen tijd stalbranden in Erichem, Swifterbant en Agelo. Het aantal branden is toegenomen en varkenshouders drongen aan op een onderzoek.

In een brief aan de Tweede Kamer noemt Van Dam de beelden van de branden "hartverscheurend". Hij schrijft dat het ministerie en de betrokken partijen er de afgelopen jaren juist aan hebben gewerkt om stalbranden te voorkomen.

Gevoel van urgentie

Naar aanleiding van de recente branden heeft ook Van Dam "een gevoel van urgentie". Hij vindt dat de juridische, financiële en praktische gevolgen van extra eisen in het Bouwbesluit moeten worden onderzocht. "Aanvullende eisen zullen ertoe leiden dat veel bestaande stallen moeten worden aangepast. Dit zal extra kosten met zich meebrengen voor de stalhouder."

Los van de vraag hoe lang het demissionaire kabinet er nog zit, is Van Dam aan zijn laatste dagen als staatssecretaris bezig. Hij wordt 1 september lid van de raad van bestuur van de NPO.

STER reclame