In samenwerking met
Oost
NOS NieuwsAangepast

Varkenshouders willen onderzoek naar oorzaak stalbranden

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), een collectief van varkenshouders, wil een onafhankelijk onderzoek naar een aantal recente stalbranden.

Het aantal grote branden in varkensstallen de laatste tijd baart de organisatie zorgen. "Eén keer is een incident, twee is toeval, maar daarna is sprake van een patroon", zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Zo was er eind vorige maand een grote brand in een schuur in Erichem waarbij 20.000 varkens om het leven kwamen. Vanmorgen kwamen bij een grote brand in een varkensschuur in Agelo ook honderden varkens en biggen om. "Verschrikkelijk voor de dieren en verschrikkelijk voor dat familiebedrijf. Niemand wil dit. De dieren niet, de maatschappij niet, de boeren niet en wij ook niet", benadrukt Jansen.

Zorgen

De organisatie pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek. "Als wij weten wat die oorzaken precies zijn, dan kunnen wij ook samen met de hele sector proberen deze afschuwelijke branden te voorkomen."

Het collectief van varkenshouders roept ook andere betrokken partijen op om zich aan te sluiten bij de oproep voor een onafhankelijk onderzoek, meldt RTV Oost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl