NOS NieuwsAangepast

Zijlstra: misschien oplossing voor lerarensalarissen in begroting

PvdA en VVD hebben misschien een oplossing voor het conflict over de lerarensalarissen in de begroting. Dat zei VVD-fractieleider Zijlstra na afloop van het coalitieberaad tussen PvdA en VVD vanmorgen op het ministerie van Financiën.

"We hebben misschien een oplossing, maar dat moeten we nu gaan bekijken, of dat gaat werken", zei Zijlstra, die ook benadrukte dat het "buitengewoon moeilijk" is.

Inmiddels is het begrotingsoverleg van het kabinet begonnen. Dat stond 12.30 uur gepland maar begon iets later, rond 14.00 uur. Daarmee hadden de partijen iets meer tijd om de mogelijke oplossing waar Zijlstra het over heeft te bekijken.

Premier Rutte liet bij aanvang van de begrotingsraad nog weinig los over de mogelijke oplossing. "We proberen een begroting voor volgend jaar op te stellen, we zullen zo kijken hoever we komen."

Deadline

Het kabinet zou het vandaag eens moeten worden over de begroting, zodat die op tijd naar de Raad van State kan. Het advies van de Raad van State is verplicht, voordat het kabinet de begroting op de derde dinsdag van september kan presenteren. Het kan ook dat de partijen de deadline iets opschuiven als dat nodig is om een oplossing te bereiken. De woorden van Zijlstra geven aan dat de kans iets groter is geworden dat de partijen eruit komen, maar het is nog altijd niet zeker of dat lukt.

D66-leider Pechtold zei bij het begin van een nieuwe ronde van formatiegesprekken dat hij nu eerst gaat luisteren. Hij wil dat het probleem nu snel de wereld uit gaat. "Volgens mij zijn er alleen maar verstandige mensen mee bezig; dan komt er vast een verstandige oplossing."

het is pas klaar als het klaar is

Halbe Zijlstra VVD

Bij aanvang van de formatiegesprekken herhaalde VVD'er Zijlstra dat zijn optimisme " niet veranderd" is.

"Het is een ingewikkeld proces met twee verschillende tafels. Als je het over een oplossing hebt, heb je het over een oplossing waar iedereen mee kan leven".

Zijlstra: moeilijk, maar misschien oplossing lerarensalarissen

Voor de zomervakantie dreigde PvdA-leider Asscher uit het kabinet te stappen als er geen geld kwam voor verhoging van de salarissen in het basisonderwijs. Dat leidde tot een confrontatie met de VVD.

Deze maand leek er een akkoord in zicht, maar dat is er nog steeds niet. De PvdA en VVD praten al dagen over de onderwijssalarissen. De PvdA wil 275 miljoen euro voor de salarissen, de VVD wil zich daar niet op vastleggen. De partij vindt dat ook CDA, D66 en ChristenUnie moeten kunnen meepraten omdat het nieuwe kabinet gebonden zal zijn aan de verhoging van de salarissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl